Agricultorii admit că ar putea relua protestele. Maia Sandu: „Soluții miraculoase și ușoare pentru o problemă de lungă durată nu există”
Parlamentul și Guvernul trebuie să înceapă un nou dialog cu fermierii și să identifice soluții de compromis, ținând cont de solicitările sectorului și de capacitățile bugetare ale statului. E nevoie de un mecanism clar care să protejeze agricultorii de penalități exagerate și silite. Iar pe termen lung sunt necesare transformări substanțiale în sectorul agricol. Sunt concluziile președintei Maia Sandu care a avut astăzi o întrevedere cu reprezentanții Asociației „Forța Fermierilor” și alți producători agricoli. Fermierii, care au cerut întrevederea, au rămas doar parțial mulțumiți de rezultatele discuției.
„N-am primit nimic, să zicem că suntem gata, că mâine să ne ducem în câmp și să avem o aspirație nouă, că iată, o să se rezolve problemele noastre, nu știu. Cinstit, sunt din raionul Cahul, dar nu știu ce să le spun la agricultori, că o să întrebe băieții. Până la urmă, ce-am rezolvat? Nimic, practic. La ziua de azi, dacă nu o să avem reeșalonări de la bănci și de la vânzătorii de inputuri, trebuie să mă gândesc să vând acolo acele 100 de tone de grâu și să dau câte vreo 100 de mii, să închid acolo, acolo, să fac față, ca să pot activa în anii viitori”, a declarat agricultorul Gheorghe Jurcanu.
În discuțiile cu șefa statului, fermierii au cerut din nou modificarea legii adoptată recent în Parlament care prevede, între altele, reeșalonarea creditelor și amânarea plăților pe o perioadă de șase luni ca măsură de sprijin în contextul secetei din acest an. Agricultorii susțin că legea nu a fost consultată cu ei și este ineficientă.
„Legea, în mod normal, nu poate fi schimbată după ședința avută cu doamna președinte. Ca să zicem că am ieșit de la ședință și o schimbăm acum. Ea necesită a fi modificată cu o discuție largă între toți actorii implicați. Cei ce am spus noi - fermierii, furnizorii, băncile, guvernul, Banca Națională și Parlamentul. Astăzi nu am pus un termen concret, dar termenul-limită de, să spunem așa, luare a deciziilor s-a anunțat în ziua când s-a finalizat protestul - 10 octombrie, agricultorii finalizând ale lor lucrări și însămânțările pe care le au de făcut acum, va fi un termen când noi o să revenim la discuții sau proteste”, a spus directorul executiv al Asociației „Forța Fermierilor”, Alexandru Bădărău.
Reprezentanții Asociației „Forța Fermierilor” au atenționat că vor relua protestele pe 10 octombrie, dacă până atunci nu vor fi identificate soluții concrete la revendicările lor. Amintim că, săptămâna trecută, agricultorii din mai multe raioane din țară au protestat, timp trei zile, nemulțumiți de răspunsul autorităților la criza din sectorul cerealier, urmare a secetei din acest an.