Internațional

Corespondență // Ce înseamnă „remigrare”? Cum extrema dreaptă militează pentru „Fortăreața Austria”

Foarte radicalul, ba chiar extremistul lider al Partidului Austriac pentru Libertate (FPÖ), Herbert Kickl, conduce în sondajele pentru alegerile legislative ce vor fi organizate duminică, 29 septembrie, în bucolica țară alpină. Favorit în sondaje de luni de zile, Herbert Kickl fuge de majoritatea cererilor de interviuri din mass-media. Pe de altă parte, el a vorbit pe 14 septembrie timp de aproape o oră la WebTV-ul conspirator AUF1. Fondat în timpul pandemiei de Covid-19 de un activist apropiat cercurilor identitare, acest canal stabilit la Linz a devenit un receptacul influent în întreaga lume de limbă germană pentru cele mai radicale teze anti-vax, pro-ruse sau anti-imigrație.

Herbert Kickl, creditat cu aproximativ 27% din voturi în sondaje, a căutat în ultima vreme să transmită un semnal adepților teoriei rasiste și a conspirației care este teoria „Marii Înlocuiri”: în caz de victorie, se va putea conta pe el. De luni de zile, liderul lor, Martin Sellner, fondatorul Mișcării Identitare Austriece, militează deschis pentru FPÖ pe rețelele de socializare.

Transformarea Austriei într-o „fortăreață”

În programul său, Kickl folosește în mod deschis vocabularul foarte particular al acestuia din urmă, afirmând că dorește să-și transforme micuța sa țară de nouă milioane de locuitori într-o „fortăreață”, unde „dreptul la azil va fi suprimat”. El pledează și pentru „remigrare”, expulzarea migranților de tot felul, pentru a reda Austriei „omogenitatea poporului său”.

Împins să-și clarifice intențiile, Kickl a menționat în special ideea retragerii naționalității oricărei persoane naturalizate „care ne atacă valorile”, dar unii dintre candidații săi au mers până acolo încât au menționat „remigrarea” (adică întoarcerea în țara lor de proveniență) a migranților neintegrați, sau chiar a "școlarilor care nu își respectă profesorii".

Kickl critică guvernul federal și partidul socialist SPÖ pentru abordarea lor a solicitanților de azil, apoi și în ceea ce privește conflictul din Orientul Mijlociu și atacurile antisemite, pe care le vede drept consecințele unei politici de azil eșuate. El a acuzat alte partide politice de ipocrizie și a cerut o linie mai dură față de migranți, în special din țări precum Afganistan, Siria și Maroc.

Dezbaterea privind politica de azil și migrație în Austria este o problemă cheie în peisajul politic al țării. Retorica dură a lui Kickl și apelurile sale pentru o politică de azil mai restrictivă ilustrează opiniile polarizate cu privire la această problemă. FPÖ sub conducerea sa subliniază necesitatea unei protecții stricte a frontierelor și a unei politici restrictive a migrației, pentru a proteja sistemele sociale și economice ale Austriei.

Ce este „Marea Înlocuire”

Dar nu doar extrema dreaptă austriacă, ci și premierul maghiar Viktor Orbán se arată adeptul acelei teorii conspiraționiste, care a prins formă în Franța: Marea Înlocuire. Le Grand Remplacement, Marea Înlocuire, este o formulă inventată de un teoretician al dreptei extreme franceze, Renaud Camus și care trimite la o ficțională „totală înlocuire culturală și rasială” a albilor, a europenilor, de către alte rase. Este o formulă pe care a preluat-o și Marine Le Pen de multe ori în discursurile ei.

Imaginea mai trimite și la Le Camp des Saints (1973), un roman al răposatului Jean Raspail care prezintă Franța invadată de milioane de imigranți. În imaginarul partizanilor teoriei „marii înlocuiri”, aceasta se va petrece fie prin invazie, fie pur și simplu prin „rata fecundității”.

Ceva asemănător întâlnim de altfel și la Michel Houellebecq, în romanul Soumission / Supunerea, lansat în mod întâmplător chiar în ziua masacrului islamist de la Charlie Hebdo, pe 7 ianuarie 2015. Apoi, asasinul suprematist alb din Noua Zeelandă, cel vinovat de masacrul de la moscheea de la Christchurch în 2019, se revendica explicit ca inspirat de teoria „Marii Înlocuiri”.

Profimedia / Herbert Kickl (dreapta), alaturi de cancelarul Karl Nehammer in parlament
Sursa: Profimedia / Herbert Kickl (dreapta), alaturi de cancelarul Karl Nehammer in parlament

Citește mai mult