Social

Revista presei // Analiza numărului mare de candidați la funcția de președinte al R. Moldova și investițiile Rusiei în influențarea alegerilor de la Chișinău

Analiza numărului mare de candidați la funcția de președinte al R. Moldova; Investițiile Rusiei în influențarea alegerilor de la Chișinău; precum și persistența propagandă în bisericile subordonate Mitropoliei Moldovei. Acestea sunt principalele titluri ale presei, trecute în revistă.

TV8.md propune opinia politologului Vladislav Kulminski, care susține că numărul mare de candidați înscriși în cursa pentru Președinția Republicii Moldova, din diverse spectre politice, demonstrează caracterul democratic al alegerilor programate pentru 20 octombrie. În opinia lui Kulminski un număr excesiv de candidați poate provoca confuzii alegătorilor. Totuși, el a catalogat situația drept pozitivă, subliniind că Moldova este renumită pentru tradițiile sale democratice, în special în ceea ce privește principiile schimbării puterii prin alegeri.

Experții estimează că, în acest an, Rusia va investi în influențarea alegerilor de la Chișinău echivalentul a aproximativ 1% din PIB-ul Republicii Moldova, adică în jur de 150 de milioane de euro, scrie Radio Chișinău. Autoarea unui raport realizat de organizația Watchdog, Rodica Pîrgaru, a explicat că plebiscitul ar fi organizat cu încălcarea normelor legale și democratice și că alegerile prezidențiale ar fi fraudate, iar scrutinul ar reprezenta un pericol în contextul actual. Iar în România, scopul propagandei ruse este diminuarea sprijinului pentru Ucraina. Expertul Forum, Mădălina Voinea a menționat că printre falsurile promovate în România se numără ideea că războiul Rusiei a fost generat de NATO și că Uniunea Europeană este o dictatură similară celei comuniste.

Un vot negativ la referendumul din 20 octombrie ar crea o situație incertă, iar un vot pozitiv nu va aduce schimbări semnificative, Janis Mazeiks, într-un interviu pentru Moldova 1. Mazeiks a evidențiat progresele importante pe care Republica Moldova le-a realizat în domenii precum justiția, combaterea corupției și sectorul energetic. De asemenea, el a menționat că țara se confruntă cu multiple provocări politice și tehnice, dar a subliniat că, după 30 de ani de incertitudini, Moldova a ales o direcție pozitivă, importantă pentru cooperarea cu Uniunea Europeană.

Manipulările și propaganda continuă în bisericile subordonate Mitropoliei Moldovei, scrie TVR Moldova. Episcopul de Bălți și Fălești, Marchel, a desfășurat o campanie electorală la soborul preoțesc de la Catedrala Eparhială „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Bălți, unde a transmis un mesaj de susținere pentru Victoria Furtună, candidatul la funcția de președinte. În fața clerului și a enoriașilor, Marchel a promovat mesaje anti-Uniunea Europeană și a atacat guvernarea, continuând cu afirmații pline de ură și acuzații false la adresa valorilor europene, mai menționează sursa citată. În replică, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei, părintele Ioan Moșneguțu, a declarat că nu este la curent cu declarațiile Episcopului Marchel.

TV8.md publică declarația Ministrul Energiei, Victor Parlicov, care susține că promisiunea lui Ilan Șor de a oferi gaz gratuit în fiecare casă, făcută recent în contextul campaniei electorale, este o minciună. Parlicov subliniază că această afirmație este una frecventă utilizată de Șor înaintea alegerilor și a sfătuit cetățenii să nu creadă că o astfel de promisiune este realizabilă.

Realitatea.md transmite un avertisment din partea Poliției Naționale, care îndeamnă moldovenii să nu răspundă mesajelor suspecte primite pe telefon și să evite furnizarea de informații personale. Acest mesaj vine în contextul în care, recent, s-au înregistrat numeroase cazuri de colectare ilegală a datelor personale, utilizate ulterior în scopuri variate. Cetățenii sunt sfătuiți să raporteze imediat orice solicitare dubioasă la numărul de urgență 112.

Daniela Cuțu

Daniela Cuțu

Autor

Citește mai mult