Externe

Revista presei internaționale: Președintele rus Putin folosește din nou sperietoarea nucleară

Publicațiile internaționale scriu că astăzi președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, urmează să îi prezinte liderului de la Casa Albă, planul pentru Victoria Ucrainei în războiul cu Rusia. Presa străină comentează și noile amenințări ale Federației Ruse în adresa Occidentului cu armă nucleară.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski se va întâlni azi la Washington cu liderul de la Casa Albă Joe Biden, pe care vrea să-l convingă să sprijine planul victoriei împotriva Rusiei pregătit de Kiev, transmite BBC. Serviciul britanic de presă amintește că planul nu a fost dezvăluit în detaliu, dar se știe că prevede continuarea sprijinului militar pentru Ucraina, inclusiv permisiunea de a ataca teritoriul Rusiei cu rachete occidentale cu rază lungă de acțiune. Potrivit BBC, alte puncte ale planului presupun garantarea securității Ucrainei în viitor prin aderarea ei la NATO, creșterea investițiilor occidentale în producția armamentului pe teritoriul Ucrainei, impunerea sancțiunilor necesare pentru a slăbi capacitatea Rusiei de a continua războiul și în sfârșit, presiunea diplomatică internațională asupra Moscovei care ar forța-o să pună capăt războiului.

Zelenski își prezintă „planul de victorie” pe teren nefavorabil, titrează The Guardian. În timpul călătoriei sale în SUA, liderul de la Kiev trebuie să navigheze într-un peisaj politic din ce în ce mai complex, în care administrația Biden s-a dovedit a fi un aliat prudent în acceptarea cererilor ucrainene de ajutor militar mai mare și ridicare a restricțiilor privind atacurile cu rachete cu rază lungă de acțiune în adâncul Rusiei. În același timp, alegerile viitoare ar putea fi câștigate de republicanul Donald Trump, care a spus că va întrerupe ajutorul Ucrainei dacă va fi ales președinte, pentru a grăbi semnarea unui acord de pace între Kiev și Moscova.

Între timp, președintele rus Putin folosește din nou sperietoarea sa nucleară, titrează Le Figaro. El propune o revizuire a regulilor de utilizare a armelor nucleare și studiază posibilitatea utilizării acestora în cazul unor „lansări masive” de rachete sau drone împotriva teritoriului Rusie, scrie publicația franceză. Noile amenințări ale lui Putin nu par a fi întâmplătoare în condițiile în care Kievul cere permisiunea de a lovi cu rachete occidentale ținte aflate în adâncul teritoriului Federației Ruse, constată Le Figaro. Institutul pentru Studiul Razboiului amintește că Moscova a amenințat în mod repetat cu folosirea armei nucleare, fapt care în prezent, nu mai sperie Occidentul ca altă dată. Directorul Agenției Centrale de Informații din SUA (CIA), William Burns, i-a avertizat pe factorii de decizie occidentali pe 7 septembrie să nu se teamă de „zgomotul sabiei nucleare” rusești. Potrivit ISW, amenințările Rusiei fac parte din efortul Kremlinului de a descuraja aliații occidentali ai Ucrainei și nu reprezintă un indicator real al dorinței de a folosi arme nucleare. ISW continuă să evalueze ca foarte puțin probabil ca Rusia să folosească arme nucleare în Ucraina sau în altă parte.

Totuși, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnalat ieri în timpul unui discurs ținut în cadrul Adunării Generale a ONU de la New York, că a primit informații conform cărora Rusia intenționează să lovească centralele nucleare ale Ucrainei, relatează The Guardian. Potrivit publicației britanice, Zelenski a avertizat că orice lovitură cu rachete ori drone sau orice incident critic în sistemul energetic al Ucrainei ar putea duce la un „dezastru nuclear”. Dacă Rusia provoacă un dezastru nuclear la una dintre centralele ucrainene, radiațiile ar putea avea efecte devastatoare pentru multe țări, a mai declarat Zelenski citat de The Guardian.

Casa Albă i-a retras premierului georgian Irakli Kobakhidze invitația la o recepție găzduită de președintele Joe Biden pentru liderii mondiali ce se află în Statele Unite pentru Adunarea Generală a ONU, un gest diplomatic rar care subliniază tensiunile dintre Washington și Tbilisi, scrie Reuters. Mai mulți oficiali din Georgia au declarat pentru presa locală că Kobakhidze, care urmează să susțină un discurs la ONU joi, a fost invitat inițial la recepție, dar că invitația sa a fost anulată de partea americană. Agenția georgiană InterPressNews a citat ambasada americană de la Tbilisi, care a afirmat că invitația a fost retrasă din cauza „acțiunilor anti-democratice, dezinformării și retoricii negative față de SUA și Occident” ale guvernului condus de Kobakhidze. Partidul de guvernământ Visul Georgian, văzut pe larg ca fiind controlat de oligarhul Bidzina Ivanishvili, un fost premier al Georgiei, a adoptat în luna iunie o lege împotriva „agenților străinătății”. Legea este considerată a fi inspirată de legislația asemănătoare din Rusia, pe care autoritățile de la Moscova au folosit-o să suprime orice formă de disidență după declanșarea războiului din Ucraina.

După eșecurile Verzilor la mai multe alegeri, executivul partidului ecologist din Germania și-a anunțat demisia – cu un an înaintea următoarelor alegeri federale, transmite Tagesspiegel. Potrivit publicației, nouă conducere ar trebui să fie aleasă la conferința Verzilor, de la mijlocul lunii noiembrie. Ministrul federal al Economiei, ecologistul Robert Habeck, a calificat demisia executivului partidului, drept „un mare serviciu pentru formațiunea verzilor”, precizează Tagesspiegel.

Premierul albanez Edi Rama a anunțat că guvernul său vrea să creeze un „stat suveran” al ordinului islamic sufit bektași, stat asemănător Vaticanului, pe un teritoriu de aproximativ zece hectare în capitala Tirana, transmite AFP. Membrii ordinului sufit bektași reprezintă aproximativ 10% din populația Albaniei, conform recensământului din 2023, precizează agenția de presă. Albania are 2,4 milioane de locuitori și aproape 50% dintre ei sunt de credință musulmană, și sunt cunoscuți pentru tradiția de a respecta toleranță religioasă, conchide AFP. Micro-statul va servi drept cămin spiritual pentru musulmanii bektași, a patra comunitate religioasă ca mărime din Albania, după musulmanii sunniți, creștinii ortodocși și cei catolici.

În Canada, guvernul lui Justin Trudeau rezistă unei moțiuni de cenzură, titrează Le Monde. Potrivit publicației, Conservatorii nu au reușit să obțină sprijinul celorlalte două partide de opoziție necesar pentru a răsturna guvernul. Aceștia și-au anunțat intenția de a depune o a doua moțiune de cenzură care va fi pusă la vot săptămâna viitoare, precizează Le Monde.

Publicația canadiană The Globe and Mail transmite că autoritățilr locale au adoptat noi reguli privind creditele ipotecare menite să reducă semnificativ avansul pentru proprietăți care costă 1 milion de dolari sau mai mult. De exemplu pentru o casă care costă 1 milion de dolari, avansul minim va fi de 75.000 de dolari, în scădere de la 200.000 de dolari conform regulilor actuale. Această cerință a fost dificilă pentru mulți potențiali cumpărători din regiunea Vancouver, Toronto și multe părți din sudul Ontario, unde prețul obișnuit al casei este mai mare de 1 milion de dolar, menționeză publicația.

Majoritatea ambasadorilor UE au susținut miercuri o propunere a Comisiei Europene de a reduce statutul de protecție al lupilor în Europa, transmite Euractiv. În decembrie, Comisia a propus retrogradarea statutului lupilor de la „strict protejat” la „protejat”, permițând guvernelor și regiunilor mai multă flexibilitate în vânătoarea de lupi, amintește publicația. Fermierii din Europa, în special din Europa de Vest, au cerut de multă vreme măsuri mai puternice pentru a-și proteja fermele de atacurile lupilor. Pierderile de animale din Spania, Franța și Italia reprezintă jumătate din pagubele totale ale UE, potrivit unui raport al Comisiei din 2023. Germania, Grecia și Croația au raportat, de asemenea, pagube substanțiale ale animalelor din cauza atacurilor lupilor, menționează Euractiv.

Lidia Petrenco

Lidia Petrenco

Autor

Citește mai mult