Social

Revista presei // Probabilitatea unui al doilea tur în alegerile prezidențiale și opiniile asupra numărului secțiilor de votare din Rusia

Probabilitatea unui al doilea tur în alegerile prezidențiale; Discuții asupra numărului secțiilor de votare din Rusia și opiniile împărțite ale cetățenilor referitor la referendumul republican. Acestea sunt principalele titluri ale presei, trecute în revistă.

Newsmaker prezintă opinia Angelei Colațchi, doctor în științe politice, care estimează că există o probabilitate mare de a avea un al doilea tur la alegerile prezidențiale. Expertul WatchDog, Andrei Curăraru, subliniază că această probabilitate depinde în mare măsură de mobilizarea electoratului pro-rus. Mai multe partide de opoziție, inclusiv socialiștii, au chemat alegătorii să boicoteze referendumul pentru integrarea europeană, care se va desfășura în aceeași zi cu alegerile. Curăraru avertizează că acest boicot ar putea duce la o scădere semnificativă a prezenței la vot, deoarece cei care aleg să ignore referendumul s-ar putea să nu se prezinte nici la urnele de vot pentru alegeri.

Cetățenii moldoveni care locuiesc în Rusia nu vor fi defavorizați la alegerile din 20 octombrie, referindu-se la numărul secțiilor de votare din țară, susține șeful ADEPT, Igor Boțan, transmite tv8.md. El a observat că, după anexarea Crimeei și impunerea sancțiunilor internaționale în 2014, mulți moldoveni au părăsit Rusia în favoarea Europei, ceea ce se reflectă în statisticile Băncii Naționale a Moldovei, care indică o scădere semnificativă a remitențelor. De asemenea, Boțan a menționat că, la alegerile anterioare, cele 17 secții de votare din Rusia au înregistrat, în medie, aproximativ 350 de votanți, în timp ce în țările europene numărul a fost mult mai mare.

Moldova 1 reflectă opiniile cetățenilor despre referendumul republican, evidențiind o împărțire a punctelor de vedere. Unii recunosc importanța acestui exercițiu democratic și afirmă că intenționează să participe, în timp ce alții spun că nu sunt informați sau nu sunt interesați de politică. Cetățeni din Chișinău și alte regiuni își exprimă așteptările ridicate, subliniind că este esențial ca fiecare alegător să aibă cuvântul său de spus în privința conducerii țării.

Republicii Moldova la Uniunea Europeană va asigura un nivel mai mare de stabilitate politică și securitate, prin integrarea în acest bloc geopolitic puternic, susține analistul politic, Anatol Țăranu. Ca membru al UE, Moldova va avea acces la Politica de Apărare și Securitate Comună , ceea ce va sprijini consolidarea capacităților de apărare națională, transmite moldpres. Țăranu subliniază că, pe parcursul existenței Uniunii Europene, nicio țară membră nu a fost atacată militar, spre deosebire de statele din Comunitatea Statelor Independente, care se confruntă cu agresiuni interne sau externe, în special din partea Federației Ruse. De asemenea, expertul punctează că alinierea la standardele europene va duce la îmbunătățirea semnificativă a calității vieții cetățenilor moldoveni, prin îmbunătățirea serviciilor publice și a infrastructurii.

Deschide.md informează că gruparea criminală „Șor” continuă să recruteze cetățeni ca voluntari pentru organizația „Evrazia”. Pe platforma Telegram au fost create mai multe grupuri, unde participanții sunt atrași cu promisiuni de recompense financiare. Recent, în raionul Sîngerei, zeci de persoane au fost abordate și au fost obligate să furnizeze copii ale buletinelor de identitate și să confirme identitatea printr-un video-selfie de 5-10 secunde. Pentru a primi banii, recruții trebuie să invite alte cinci persoane în grup.

Agora.md titrează că oamenii legii documenteză trei cazuri în care preoții sau alți reprezentanți ai bisericii s-au implicat în campania electorală. Este declarația șefului Poliției R. Moldova, Viorel Cernăuțeanu, care spune că aceste situații ar fi avut loc în municipiul Bălți și în raionul Râșcani. Într-o declarație anterioară, episcopul Ioan Moșneguțu a subliniat că Biserica Ortodoxă din Moldova condamnă implicarea preoților în politică. El a reiterat că preoții au o interdicție clară de a se implica în politică și nu au nicio binecuvântare pentru asemenea acțiuni.

Procesul de vetting este întârziat din cauza mai multor factori obiectivi, inclusiv lipsa de personal specializat, susțin responsabilii din domeniul justiției, transmite jurnaltv.md. Experții independenți subliniază, de asemenea, că sistemul judiciar manifestă o rezistență semnificativă la aceste reforme. În acest context, oficialii avertizează că există riscul ca vettingul să nu fie finalizat în timpul mandatului actualei guvernări. Aceștia subliniază importanța accelerării acestui proces pentru a asigura transparența și integritatea sistemului judiciar, esențiale pentru încrederea cetățenilor în justiție.

Găgăuzii vor fi nevoiți să recunoască că viitorul lor este legat de Republica Moldova, în contextul înfrângerii Rusiei în războiul din Ucraina, este de părere analistul politic Ruslan Șevcenco. Într-un interviu pentru deschide.md, Șevcenco a subliniat că populația regiunii trebuie să conștientizeze că nu există un stat în stat. El a accentuat importanța schimbării percepției asupra Rusiei, afirmând că aceasta face parte din trecutul lor și că acest mesaj trebuie promovat activ în comunitatea găgăuză. De asemenea, analistul a subliniat că înfrângerea Rusiei va influența semnificativ viziunea găgăuzilor și a evidențiat necesitatea corectării miturilor istorice răspândite în regiune.

Daniela Cuțu

Daniela Cuțu

Autor

Citește mai mult