Externe

Revista presei internaționale: Primele rezultate ale vizitei lui Zelenski la Washington; Partidul pro-rus „Visul Georgian” cheamă cetățenii „să aleagă pacea”

Publicațiile internaționale trag concluzii în urma întâlnirii președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski cu președintele american Joe Biden, căruia urma să îi prezinte planul Victoriei Ucrainei în fața agresiunii militare ruse. Mai multe publicații relatează despre reacția Statelor Unite la noile amenințări ale Rusiei cu folosirea armei nucleare.

Primul rezultat concret al vizitei președintelui ucrainean Volodimir Zelenski în Statele Unite a fost anunțul președintelui american Joe Biden de a acorda Kievului un nou ajutor militar în valoare de aproape 8 miliarde de dolari, ca parte a pachetului de 61 de miliarde de dolari aprobat de Congres la începutul acestui an, notează BBC. Între altele, Ucraina va primi muniții cu dispersie, un nou sistem de apărare aeriană Patriot și rachete suplimentare pentru acesta, Statele Unite urmând să extindă concomitent programul de pregătire a piloților ucraineni pentru avioanele de luptă F-16, notează serviciul britanic de presă. În conferința de presă ținută după întâlnire, Zelenski și Biden nu s-au referit concret la rezultatele discuției privind planul victoriei Ucrainei împotriva Rusiei și nici la cererea Kievului de a i se permite să lovească teritoriul statului agresor cu arme occidentale cu rază lungă de acțiune, remarcă BBC. Ambii au fost însă de acord că succesul Ucrainei necesită asistență militară continuă din partea țărilor occidentale și sprijin internațional pentru a asigura securitatea pe termen lung, inclusiv prin apropierea Kievului de aderarea la UE și NATO, subliniază BBC.

The New York Times scoate în evidență concluziile întâlnirii lui Volodimir Zelenski cu vicepreședintele american Kamala Harris, care s-a împotrivit ferm unui acord de încheiere a războiului ruso-ucrainean prin cedări ale unor teritorii ucrainene Rusiei. Potrivit candidatului democrat la președinția Statelor Unite, un asemenea acord ar însemna „capitularea Ucrainei”. În așa fel, Harris a făcut aluzie la poziția contracandidatului ei republican Donald Trump față de soluționarea conflictului, scrie The New York Times.

Aproximativ 20 de senatori din ambele partide, democrat și republican, s-au întâlnit timp de mai bine de o oră cu Zelenski, care a intrat în Sala Mansfield, ornată, flancată de liderii Senatului Chuck Schumer și Mitch McConnell, ambii purtând cravate în albastru și galben, culorile drapelului ucrainean, relatează The Wall Street Journal. Zelenski s-a întâlnit, de asemenea, în Cameră cu peste o duzină de lideri republicani și democrați timp de aproximativ o oră, răspunzând întrebărilor. Nu a comentat public înainte sau după întâlniri, dar și-a dus mâna la inimă în timp ce trecea pe lângă camere pentru a pleca. Biden a refuzat să ridice restricțiile privind utilizarea de către Ucraina a rachetelor cu rază lungă de acțiune împotriva Rusiei, în ciuda faptului că Kievul și aliații europeni, precum și membrii Congresului, i-au cerut în mod deschis să facă acest lucru. Administrația a susținut că o astfel de mișcare ar putea escalada conflictul cu Rusia, mai scrie WSJ.

Ucraina ar putea primi permisiunea de a lovi teritoriul Federației Ruse cu arme occidentale înainte de începutul iernii, a declarat între timp pentru Vocea Americii, secretarul britanic de externe David Lammy. Anul viitor, situația va deveni mult mai dificilă pentru Moscova, a adăugat Lammy referindu-se la situația economică tot mai grea a Rusiei și la numărul ei de pierderi militare.

După ce s-a întâlnit joi cu cu președintele Joe Biden și vicepreședintele Kamala Harris, Volodimir Zelenski are programată azi o întrevedere cu Donald Trump, transmite NBCnews. O asemenea întâlnire părea puțin probabilă după ce Trump a criticat ajutorul acordat de SUA Ucrainei pe care vrea să-l blocheze dacă va reveni la Casa Albă după alegerile din 5 noiembrie, observă publicația. Alegerile prezidențiale au implicații majore pentru războiul din Ucraina, aflat în al treilea an, constată The Washington Post. Trump declară adesea că dorește să încheie un acord între Ucraina și Rusia și a spus în privat că ar putea pune capăt războiului făcând presiuni asupra Ucrainei să renunțe la un anumit teritoriu, au declarat anterior persoane familiare cu problema pentru The Washington Post. În schimb, a susținut în repetate rânduri că președintele rus Vladimir Putin nu ar fi invadat niciodată Ucraina dacă el ar fi fost președinte. Trump s-a lăudat cu relația sa cu Putin și l-a lăudat anterior pe președintele rus, numindu-l „geniu” și „înțelept”, amintește Washington Post.

Președintele american Joe Biden invită aliații Ucrainei să participe la un summit internațional în Germania, transmite Spiegel. Președintele SUA urmează să călătorească la Berlin pe la mijlocul lunii octombrie. Se așteaptă ca Biden să se întâlnească cu cancelarul Olaf Scholz și cu președintele federal Frank-Walter Steinmeier și apoi să viziteze baza Ramstein a forțelor aeriene americane. Deși Casa Albă nu a oferit nicio informație despre locația întrunirii, se poate presupune că aceasta va avea loc la Ramstein, scrie Spiegel. Formatul este cunoscut și sub numele de Grupul Ramstein și este condus de obicei de secretarul american al apărării, Lloyd Austin. SUA și Germania sunt cei mai mari furnizori de arme ai Ucrainei. Este prima vizită bilaterală a lui Biden în Germania în timpul mandatului său de patru ani și prima vizită a unui președinte american la Berlin de când Barack Obama a vizitat-o pe atunci premierul Angela Merkel în turneul său de adio în noiembrie 2016 , amintește Spiegel.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a comentat schimbările în doctrina nucleară a Rusiei anunțate de președintele acesteia, Vladimir Putin. Într-un interviu acordat postului MSNBC, Blinken a numit complet iresponsabile amenințările Moscovei cu aplicarea armei nucleare în cazul în care Rusia ar fi atacată cu arme convenționale. Blinken a amintit că Putin a fost avertizat chiar și de China, unul dintre principalii săi aliați, că se împotrivește ferm folosirii armei nucleare.

Dacă ar fi fost în locul Ucrainei, Ungaria nu s-ar fi luptat cu rușii, a declarat Balázs Orbán, consilierul politic al premierului Viktor Orbán, relatează Politico. Potrivit publicației, politicienii din opoziție au cerut deja demisia consilierului politic: „Cu aceste cuvinte, Balázs Orbán a umilit memoria a mii de luptători maghiari pentru libertate, dintre care sute, spre deosebire de el, au fost gata să își sacrifice viața pentru libertatea și independența țării lor”, spun oponenții guvenului de la Budapesta citați de Politico.

Partidul pro-rus Visul Georgian a publicat un videoclip electoral în care arată distrugerile din Ucraina și cheamă cetățenii „să aleagă pacea”, scrie The Inssider. Videoclipul arată consecințele atacurilor rusești asupra orașelor Irpen, Mariupol, Bakhmut, Kiev, iar lângă imaginile atentatelor cu bombă sunt afișate imagini care contrastează, cu fațade reînoite din Georgia. Potrivit NewsGeorgia, pe străzile orașelor georgiene au apărut și bannere cu sloganul „Fără război! Alege pacea! Președintele georgian Salome Zurabishvili a numit acest act rușinos și o insultă pentru poporul ei, spunând că afișul a fost făcut în stil KGB-ist. Ucraina a cerut guvernului georgian și partidului Visul Georgian să nu folosească tema unui război agresiv împotriva ucrainenilor în lupta politică internă, scrie UNIAN.

Autoritățile ruse folosesc „Ziua Profesorului” pentru a le povesti copiilor despre „întoarcerea pământurilor ancestrale rusești”, scrie Agenstvo. Lecția specială va avea loc lunea viitoare, deși oficial este sărbătorită pe 5 octombrie. Însă în Rusia va fi marcată pe 30 septembrie, la exact doi ani de când președintele rus Vladimir Putin a semnat decretul privind anexarea regiunilor Lugansk, Donețk, Herson și Zaporojie din Ucraina. Prin urmare, lecția, care se numește „Ziua Profesorului”, va începe cu o poveste despre anexarea regiunilor ucrainene. Copiilor li se va vorbi despre „restabilirea dreptății istorice”, abia după care vor începe să vorbească despre profesori. În toate clasele, copiilor li se va spune, de asemenea, că rezidenții din regiunile ucrainene „au votat aproape în unanimitate pentru a se alătura Federației Ruse”. „Milioane de oameni care iubesc cu pasiune Rusia au devenit parte dintr-o familie rusă numeroasă și prietenoasă, care au trecut prin încercări dificile, dar și-au păstrat limba maternă și valorile tradiționale rusești”, text pregătit pentru profesori, după cum dezvăluie publicația Agenstvo.

Lidia Petrenco

Lidia Petrenco

Autor

Citește mai mult