Social

Zece producători de biocombustibil își vor eficientiza afacerile cu sprijinul Japoniei

Zece producători de biocombustibili solizi își vor eficientiza energetic afacerile și vor moderniza liniile de producție a peleților și brichetelor datorită unui proiect finanțat de Guvernul Japoniei. Victor Vorobiov este directorul executiv al unei întreprinderi beneficiare de sprijin și, prin intermediul proiectului, urmează să cumpere și să instaleze o nouă centrală modernă echipată corespunzător pentru arderea brichetelor.

Cele zece companii selectate vor primi sprijin sub formă de echipamente și servicii pentru a atenua majorarea costurilor de producție cauzată de prețul crescut al energiei, de cheltuielile mari de întreținere a echipamentelor și de logistică, precum și de competitivitatea limitată pe piața locală.

Nouă din zece afaceri susținute financiar de Guvernul Japoniei vor beneficia de echipamente în valoare de până la 42 de mii de dolari americani și anume de tocătoare mobile, sisteme fotovoltaice, modernizarea sau repararea liniilor de producție a peleților și brichetelor.

O companie producătoare de biocombustibil din Ungheni urmează să achiziționeze și să instaleze o centrală termică cu biomasă solidă cu capacitatea de 220 de kilowați, cu condiția vânzării ulterioare a agentului termic către o instituție publică. Directorul executiv al întreprinderii, Victor Vorobiov, a declarat că în prezent compania prestează serviciul de termoficare în două raioane, Ungheni și Nisporeni, unde sunt instalate zece cazane.

„Prevede construcția unei cazangerii pe biomasă la instituțiile publice unde am câștigat și suntem producători de biocombustibil, mai facem prestări de servicii în școli, grădinițe, unde sunt cazane. Este un parteneriat public-privat care face prestări în raionul Ungheni și Nisporeni, avem cinci cazane într-un raion și cinci în altul”, a relatat Victor Vorobiov.

Extinderea numărului de cazane va permite aprovizionarea cu energie a mai multor instituții publice care au renunțat la energia pe bază de gaze și cărbune în favoarea celei de biomasă.

Fiecare beneficiar contribuie financiar cu minim 10% din costul total al proiectului sau în același timp toți vor fi instruiți și ghidați de specialiști pentru a transforma aceste proiecte în modele de succes și sustenabilitate. Sprijinul oferit în valoare totală de aproximativ 400 de mii de dolari va contribui la reducerea costurilor de producție. În total peste 300 de centrale termice pe biocombustibil funcționează în instituțiile publice din țară cum ar fi școli grădinițe și spitale acestea pot înlocui consumul la până la 20 de milioane de metri cubi de gaze naturale pe an.

Citește mai mult