„Promenada Inimilor”, organizată la Chișinău de Ziua Mondială a Inimii
În jur de 300 de persoane au participat la „Promenada Inimilor”. Aceștia s-au plimbat astăzi în jurul lacului din parcul „Valea Morilor” din capitală, unde au făcut schimb de idei, sfaturi și recomandări cu angajații din sistemul medical despre afecțiunile de inimă. Acțiunea are scopul de a sensibiliza populația asupra bolilor cardiovasculare și a importanței modului sănătos de viață. Evenimentul a fost organizat cu prilejul Zilei Mondiale a Inimii.
Sportul, alimentația sănătoasă și consultarea regulată la medic au fost principalele teme de discuție la evenimentul de dedicat Zilei Mondiale a Inimii.
„Îmi pare un eveniment util din punct de vedere al educației care se dă persoanelor care, mă rog, n-au de unde să știe niște chestii care le știu medicii și e o conexiune între sistemul medical și populație”;
„Asta ne ajută să conștientizăm anumite măsuri de prevenire a acestor probleme, pentru că este necesar ca să urmăm un regim sănătos de viață și respectiv să nu ne confruntăm cu aceste boli când o vom înainta în vârstă”;
„Astăzi am împărțit inimi pentru alte inimii. Trebuie sport, trebuie să ai grijă și nu doar de aspectul fizic. Eu cred că inima trebuie să fie pe lângă sănătoasă, caldă, iubitoare, bună, mare”, au spus oamenii.
„În această promenadă am fost mulți, am fost cu tinerii, fiindcă tinerii trebuie să aleagă sănătatea, am socializat, am discutat despre problemele care sunt. Am stabilit că este foarte bine ca ziua de duminică dimineață să înceapă frumos în parc. Am întâlnit foarte multă lume care aici în parc astăzi petrece timpul, ceea ce este bine pentru sănătate”, a menționat Luminița Suveică, medic.
Evenimentul are loc anual și are ca scop sensibilizarea persoanele pentru a le face să conștientizeze cât de important este un mod de viață sănătos pentru inima lor, spune una dintre organizatoarele evenimentului Alina Ceban.
„Anul acesta au fost împreună cu noi și Institutul de Cardiologie din Moldova și alte asociații. Este un eveniment anual pe care îl organizăm de Ziua Inimii pentru a celebra inima și a avea o inimă cât mai sănătoasă”, a subliniat Alina Ceban
Tot astăzi, au fost premiații elevi din diferite localități din țară, care au participat la concursul de desen „INIMA DA” organizat de Institutului de Cardiologie.
„Cu prilejul Zilei Mondiale a Inimii am îndemnat copiii să ne răspundă la câteva întrebări prin desen. Întrebările erau, vrei o inimă sănătoasă? Cum să ai o inimă sănătoasă? Și care sunt cele mai importante măsuri pe care le putem lua pentru a ne menține această inimă sănătoasă? Venim să îndemnăm pe toți, de la mic la mare, să facă tot ce pot ca să aibă o inimă sănătoasă. Ce înseamnă? Să duci un mod de viață sănătoasă, să te alimentezi sănătos, să faci mișcare, să nu facem abuzuri de alcool, droguri și să gândim pozitiv”, a relatat medicul cardiolog Angela Marina.
Artistul plastician, Iurie Matei, a jurizat acest concurs la care au participat peste 100 de copii.
„Mă bucur că avem participanți de la Cahul, Leova, Florești, Bălți și, bineînțeles, Chișinău. E un început și sper că organizatorii vor ține de acest concurs. Fericirea mea este că au participat copiii care denotă talentul lor. Mi-a fost foarte dificil ca să jurizez aceste lucrări, dar atât de frumoase au fost că am decis să ofer și eu personal trei premii pentru copiii care au participat”, a declarat Iurie Matei.
Anual, pe 29 septembrie este marcată Ziua Mondială a Inimii. Potrivit Ministerului Sănătății, în ultimii 20 de ani, în Republica Moldova bolile cardiovasculare sunt pe primul loc printre cauzele de deces și dețin circa 57% din totalul deceselor cauzate de bolile netransmisibile. Incidența prin Bolile cardiovasculare în anul 2023 a constituit 206 cazuri la 10 mii de locuitori, fiind în creștere comparativ cu anul 2022 când au fost 200 de cazuri.