Corespondență // Alegeri federale într-o Austrie încă dependentă de gazul rusesc
Principalul învingător al alegerilor care tocmai s-au ținut în Austria este partidul de extrema dreaptă zis al Libertății (FPÖ) al ultranaționalistului pro-putinist Herbert Kickl. Principala formațiune de guvernământ, Partidul Popular (ÖVP), al cancelarului Karl Nehammer, a ieșit pe locul doi. În ciuda spaimelor amplificate de presă, este greu de crezut că vreunul din partidele tradiționale ar putea accepta acum să intre iar într-o coaliție cu extrema dreaptă, cum s-a mai întâmplat în trecutul încă recent.
Principala formațiune de guvernământ, Partidul Popular (ÖVP), este la putere în Austria fără întrerupere din 1987, fie într-o mare coaliție condusă de social-democrații de centru-stânga, fie ca partener principal al Partidului Libertății de extrema dreaptă, principalul învingător în urne de astă dată.
Sub sistemul federal al Austriei, care diluează puternic puterea executivului, influența reală rezidă în cele nouă state federale, landurile. Aici, ÖVP, în mod tradițional partidul fermierilor, este dominant, controlând șase din cele nouă landuri. Deci, chiar dacă ÖVP, care conduce în prezent guvernul federal, ar pierde cancelaria, influența sa asupra politicii Austriei va rămâne intactă.
Timp de decenii, ÖVP și social-democrații și-au împărțit roadele puterii printr-un sistem clientelist cunoscut sub numele de Proporz (ceea ce italienii numeau, având un sistem similar: „lottizzazione”). Locurile de funcționari publici, posturile didactice și posturile de conducere în companiile controlate de stat au fost sistematice împărțite în mod aproximativ egal membrilor celor două partide pentru a menține un echilibru în aparatul de stat.
Deși rigiditatea acestui sistem s-a erodat în ultimele decenii pe măsură ce noi partide, inclusiv Partidul Verzilor și cel al Libertății, au câștigat teren, numirile sunt încă făcute în funcție de afilierea politică, formală sau informală. Și nicio forță nu a fost mai abilă în jocul acelui sistem decât ÖVP.
Alte țări funcționează pe același model, Belgia și Italia, de pildă, funcționează pe un model similar, împărțindu-și principalele posturi, inclusiv în mass-media din sectorul privat.
Austria — dependentă de gazul rusesc
Austria rămâne dependentă de gazul rusesc. Anul acesta, Austria are importate cel puțin 80% din gazele sale naturale din Rusia în fiecare lună. Acest procent este mai mare decât în ultimii doi ani. În acest sens, Austria reprezintă imaginea inversă a Germaniei, care a înregistrat progresiv diversificat furnizarea sa de energie departe de Rusia din 2022.
Deși nu a fost timp pentru aprobarea parlamentară înainte de alegeri, guvernul austriac recent a fost de acord pentru a revizui actuala strategie de securitate națională, care datează din 2013. Pe atunci, Rusia era descrisă drept „partener”. Noua strategie națională ar defini însă Moscova drept o „amenințare” și ar sublinia necesitatea de a reduce dependența energetică a Austriei de aceasta. discuțiile pentru crearea unui guvern sunt de așteptat să dureze.
UE va acorda o atenție deosebită negocierilor în speranța de a evita un nou guvern austriac care complică sancțiunile UE împotriva Rusiei și ajutorul militar pentru Ucraina.
Autor: Dan Alexe