Externe

Inundații în România: Peste șase mii de persoane din 28 de localități, evacuate. În munții Făgăraș și pe Transalpina a nins

Peste 6.000 de persoane din 28 de localități au fost evacuate, majoritatea din județul Galați, ca urmare a vremii nefavorabile, anunță luni dimineață IGSU, care precizează că au fost necesare intervenții în 116 localități din 29 de județe, din cauza efectelor ploilor abundente și vântului. 14 autovehicule și două imobile au fost avariate de copacii căzuți. 11 persoane blocate pe un drum forestier din Covasna au fost salvate. Circulația maritimă și fluvială este suspendată, iar manevrele în toate porturile din județul Constanța și la Bara Sulina, în județul Tulcea, sunt oprite, transmite news.ro.

Au fost evacuate preventiv 6.014 persoane din 28 de localități din județele Argeș, Brașov, Galați și Vaslui. Majoritatea provin din județul Galați, unde 5.937 de persoane au fost relocate. De asemenea, în județul Vaslui au fost evacuate 60 de persoane, în Brașov (localitatea Budila) șase persoane, în Argeș (localitatea Lerești) 11 persoane, iar alte 684 de persoane au refuzat evacuarea.

În acest interval, o situație deosebită a avut loc în județul Covasna, unde pompierii militari au intervenit în localitatea Ghidfălău pentru salvarea a 11 persoane - opt adulți și trei copii, care au rămas blocați cu autoturismele pe un drum forestier.

Totodată, circulația maritimă și fluvială este suspendată, iar manevrele în toate porturile din județul Constanța și la Bara Sulina, în județul Tulcea, sunt oprite din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, inclusiv a vântului puternic.

„La acest moment, situația la nivel național este sub control și nu sunt raportate situații deosebite. Cu toate acestea, avertizările meteorologice rămân în vigoare și în cursul zilei de azi”, precizează IGSU, care face mai multe recomandări.

Reprezentanții IGSU sfătuiesc cetățenii ca, în cazul creșterii debitelor pe râuri sau pârâuri, să nu traverseze cursurile de apă și să se mențină la distanță de maluri. De asemenea, locuitorii din zonele vizate trebuie să ia măsuri preventive, cum ar fi curățarea șanțurilor și a rigolelor pentru a facilita scurgerea apelor pluviale.

A nins pe Transalpina și la Bâlea Lac. Stratul de zăpadă ajunge la doi centimetri

Un tronson de pe drumul Transalpina este acoperit de zăpadă, iar pe alocuri s-a format gheată. Totodată, un strat de zăpadă de doi centimetri a fost înregistrat la stația meteo Bâlea Lac, situată la peste 2.000 de metri altitudine în Munții Făgăraș.

„Pe DN 67C, între Rânca și Obârșia Lotrului (Transalpina), din cauza temperaturilor scăzute, s-au înregistrat precipitații sub formă de ninsoare. Pe partea carosabilă s-a depus un strat de aproximativ 1 cm de zăpadă și izolat pot exista porțiuni cu gheață”, conform DRDP Craiova.

Drumarii intervin cu un utilaj dotat cu lamă și răspânditor de material antiderapant. Ei reamintesc că programul de acces pe sectorul de drum cuprins între Rânca și Obârșia Lotrului este în intervalul orar 09⁰⁰- 20⁰⁰, potrivit News.ro.

La Bâlea Lac stratul de zăpadă măsoară doi centimetri și ninge la stația meteo Bâlea Lac, situată la peste 2.000 de metri altitudine în Munții Făgăraș, potrivit site-ului Administrației Naționale de Meteorologie. Drumarii au intervenit încă de duminică, pentru prima dată în această toamnă, pentru deszăpezirea DN7C - Transfăgărășan.

Accesul la Bâlea Lac se poate face în această perioadă pe Transfăgărășan sau cu telecabina, dacă sunt favorabile condițiile meteo.

Cod galben de vânt puternic și ninsori, valabil până marți

Menționăm că meteorologii din România au emis o atenționare Cod galben de ploi și intensificări ale vântului, valabilă până marți dimineață, în Moldova, Dobrogea și estul Munteniei, în timp ce în zonele de munte, la altitudini de peste 1.700 de metri, în Carpații Orientali și Meridionali, este Cod galben de ninsori și vânt puternic.

Un alt Cod galben, de vânt puternic, va intra în vigoare marți, în Dobrogea, jumătatea de sud a Moldovei și estul Munteniei. În București, luni, vremea va fi închisă și rece, dar de marți temperaturile vor crește.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult