Economic

Agenția Fitch a oferit Republicii Moldova ratingul B+, în creștere. Reacțiile autorităților și experților

Agenția de rating Fitch a oferit țării noastre ratingul de țară B+ cu perspectivă stabilă. Acest progres plasează Republica Moldova în aceeași categorie cu țări precum Albania și Muntenegru. Evaluarea Fitch este cu două trepte mai sus decât ratingul agenției Moody`s și e un semnal foarte puternic pentru investitori, susține ministrul Economiei Dumitru Alaiba. De cealaltă parte, expertul economic Viorel Gîrbu menționează că îmbunătățirea ratingului poate aduce schimbări pe termen mediu și lung, iar pe termen scurt nu se va schimba nimic esențial.

„Ratingul de țară va fi îmbunătățit îndată ce tensiunile geopolitice se vor modera în continuare, deficitul contului curent s-ar micșora în baza creșterii investițiilor străine directe sau creștere economică accelerată impulsionată de către investiții și capacitate instituțională. Acționăm pe toate direcțiile de reformă pe care le putem controla. De aceea principalul subiect asupra căruia ne concentrăm sunt investițiile. De aceea mă veți auzi în continuare vorbind despre creștere economică accelerată”, a menționat într-o postare pe Facebook ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării Dumitru Alaiba.

Totodată, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a menționat că „îmbunătățirea ratingului reduce riscurile financiare și creează condiții mai avantajoase pentru investitorii străini care examinează diferite piețe internaționale”.

Solicitat de „Teleradio Moldova”, expertul economic Viorel Gîrbu a declarat că ratingul Fitch este o evaluare care punctează anumite moment pozitive și negative, iar investitorii deja iau propriile decizii dacă merită să dacă investiții în Republica Moldova.

Faptul că noi am progresat cu o anumită viteză și am obținut un rating un pic mai bun, pe termen scurt nu schimbă sub nicio formă realitățile. Investitorii dacă o să vină, ei oricum nu se vor ghida exclusiv de acest rating. E bine să ai un rating cât mai înalt. Această evaluare pozitivă creează anumite condiții favorabile pentru dezvoltarea economiei țării în perioada următoare, dar aceasta nu înseamnă că de mâine ceva substanțial se va schimba”.

Referindu-se la cele mai mari riscuri pentru investitorii străini, care vor să vină în Republica Moldova, expertul a menționat războiul din regiune, iar pe interior – lipsa forței de muncă.

„Ucraina se descurcă foarte bine cu acest război împotriva Federației Ruse. Comunitatea internațională însă nu are posibilitatea să investească tot mai mult și să ajute la fel de mult Ucraina cum era anterior. Cât privește riscurile interioare, cel mai mare risc este lipsa forței de muncă calificată și anumite dezechilibre asociate Republicii Moldova legate de schimbarea puterii. Moldova își poate schimba radical politicile, viziunile legate de dezvoltare, odată cu schimbarea puterii”.

Menționăm că în raportul publicat marți de agenția Fitch este apreciat mixul de politici publice consistente și prudente. Banca Națională a Moldovei a reușit să modereze presiunile inflaționiste. Rezervele valutare vor atinge nivelul de 5.2 miliarde dolari la sfârșitul anului, conform Fitch, ceea ce este cu mult peste mediana țărilor cu ratingul B (4.2 luni). În plus, sistemul bancar este rezilient, cu o capitalizare înaltă.

Prognozele Fitch

Fitch prognozează o inflație medie de 4,6% în 2024 și de 5,3% în 2025 și o creștere economică de 2,4% în 2024 și 3,6% în 2025, susținută de cheltuieli mai mari ale consumatorilor, datorită creșterii salariilor și a pensiilor pe fondul inflației mai scăzute, redresării investițiilor și creșterii mai mari în UE.

Experții Fitch estimează că rezervele internaționale vor ajunge la 5,2 miliarde USD până la sfârșitul anului 2024, în creștere față de 3,1 miliarde USD în 2019. Aceasta ar oferi 5,5 luni de acoperire a plăților externe curente, peste mediana „B” de 4,2 luni.

În raport se mai arată faptul că rata lichidității externe a Moldovei (active externe lichide în raport cu pasivele externe pe termen scurt), este prognozată la 153% în 2025. Acest indicator este unul mai înalt decât a țărilor din aceeași categorie.

Totodată, Fitch menționează că deficitul de cont curent rămâne înalt, chiar dacă se va reduce la 11,4% din PIB în 2024 și la o medie de 10,9% în 2025-2026. Potrivit Fitch deficitul de cont este acoperit doar parțial de intrări relativ slabe de investiții străine directe (ISD) sub 3% din PIB.

Fitch estimează că deficitul public general va scădea la 5,1% din PIB în 2024, înainte de a scădea la 3,7% până în 2026, reflectând creșterea economică mai mare și eforturile în curs de desfășurare de îmbunătățire a eficienței cheltuielilor, inclusiv orientarea cheltuielilor sociale (36% din cheltuieli). Presiunile asupra cheltuielilor curente provin din costurile de personal (8,4% din PIB în 2024) și din prestațiile sociale (13,8% din PIB).

Riscurile menționate de Fitch în procesul de integrare europeană

Experții Agenției Fitch menționează că procesul de aderare la UE va pune la încercare capacitatea instituțională a administrației publice de a pune în aplicare un program de reforme complex și amplu. Conflictul înghețat cu Transnistria ar putea împiedica procesul de aderare.

Riscuri geopolitice

Moldova este foarte expusă consecințelor războiului din Ucraina din cauza proximității sale geografice, a interferenței Rusiei în politica internă și a prezenței militare în Transnistria și a riscului ca evoluțiile politice interne să perturbeze reorientarea în curs de desfășurare a politicii externe către UE/SUA. În prezent, o amenințare militară destabilizatoare din partea Rusiei pare să fie limitată de succesul forțelor armate ucrainene în menținerea controlului asupra coastei Mării Negre și de absența legăturilor directe de transport între Tiraspol și Moscova.

Vulnerabilități legate de energie

Riscul întreruperilor rămâne, mai ales că Ucraina nu va reînnoi acordul de tranzit al gazelor cu Gazprom după 2024. Potrivit experților Fitch, ameliorarea amortizoarelor externe, disponibilitatea sprijinului financiar extern și a surselor alternative de aprovizionare cu energie ar ajuta Moldova să gestioneze acest șoc. Este menționat că acest este primul rating al acestei agenții internaționale, după ce în decembrie 2009 Fitch a retras toate ratingurile și a anunțat că nu va mai oferi rating sau acoperire analitică economiei Republicii Moldova.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult