Social

Patru monumente istorice din Republica Moldova vor fi conservate cu sprijinul Uniunii Europene

O clopotniță, o sinagogă, fațadele unei clădiri istorice și a unei mănăstiri rupestre vor fi restaurate și conservate prin intermediul programului „Măsuri de Promovare a Încrederii”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD Moldova. Bugetul estimat pentru fiecare monument istoric este de aproximativ 72.000 de euro.

Printre obiectivele din patrimoniul cultural istoric al Republicii Moldova care vor fi restaurate este fațada Mănăstirii Rupestre din satul Țipova, raionul Rezina. Așezământul monahal care datează din secolul al XIV-lea, este vizitat anual de 50 de mii de turiști, a precizat pentru Radio Moldova primarul comunei Lalova din care face parte și satul Țipova din raionul Rezina, Veaceslav Iftodi.

"Mănăstirea Țipova este cel mai vizitat așezământ monahal din țară. Foarte mulți copii vin să vadă această mănăstire, se petrec multe excursii la Țipova. Mănăstirea are o importanță foarte mare atât pentru noi localnicii cât și pentru întreaga Europa, este unul dintre cele mai mari schituri construit în piatră. Așezământul monahal datează din secolul al XIV-lea", a spus Veaceslav Iftodi.

Va fi restaurat și turnul clopotniței din satul Vadul-Rașcov, raionul Șoldănești, care datează din secolul al XVII-lea. Obiectivul turistic atrage anual trei mii de vizitatori. Edilul localității, Sergiu Guțan, admite că și primăria ar putea contribui la lucrările de renovare, cu bani sau cu brațe de muncă.

"Pe timpuri clopotnița aparținea unei biserici construită din lemn. Ea datează din secolul al XVII-lea. Clopotinița este un simbol al localității noastre, din acest motiv am apelat la programul implimentat de PNUD Moldova", a menționat Sergiu Guțan.

Ministerul Culturii și reprezentanții PNUD Moldova lucrează în prezent la elaborarea unor trasee turistice, care să includă și aceste monumente istorice, a declarat secretarul de stat, Andrei Chistol.

"Noi vom promova obiectivele turistice și vom dezvolta noi trasee turistice care vor conecta aceste monumente istorice. Cu ajutorul programelor pe care le implimentează Oficului Național al Turismului noi vom valorifica obiectivele din patrimoniul cultural istoric al Republicii Moldova", a subliniat Andrei Chistol.

Precizăm că printre alte obiective care vor fi renovate cu ajutorul Uniunii Europene și PNUD Moldova se numără Sinagoga din Rașcov, un lăcaș de cult evreiesc din stânga Nistrului construit în anul 1749 și fațada edificiului unei bănci din Tighina care a fost și Trezorerie, în perioada interbelică.

Serafim Gangan

Serafim Gangan

Autor

Citește mai mult