Internațional

Undă verde din partea SUA: Ucraina poate folosi arme de producție internă cu rază lungă de acțiune pentru a lovi ținte din interiorul Rusiei

Ucraina poate folosi arme de producție internă pentru a lovi ținte din interiorul Rusiei și nu are nevoie de permisiunea SUA pentru a face acest lucru. Declarația a fost făcută de purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller, scrie The Kyiv Independent.

Kievul a promis în repetate rânduri că nu va ataca teritoriul rus cu arme cu rază lungă de acțiune furnizate de aliații occidentali fără aprobare oficială. În schimb, Ucraina a atacat ținte din interiorul Rusiei cu arme artizanale, și anume drone cu rază lungă de acțiune.

Potrivit lui Miller, Kievul poate folosi „multe” arme de fabricație internă și dispune de „o cantitate enormă de material pentru a se apăra”.

Ucraina speră, de asemenea, să obțină permisiunea de a utiliza rachete cu rază lungă de acțiune furnizate de Occident, pe care le deține deja, pentru a lovi ținte militare situate în interiorul teritoriului rus.

Așteptarea a fost mare luna trecută, înainte de întâlnirile dintre președintele Joe Biden și prim-ministrul britanic Keir Starmer la Washington, dar nu a fost făcut niciun anunț cu privire la o decizie.

Când a fost întrebat de ce Washingtonul nu ar putea permite Ucrainei să folosească arme furnizate de SUA pentru a riposta, purtătorul de cuvânt a declarat că Casa Albă ia în considerare toate capacitățile, tacticile și sprijinul pentru Ucraina.

„Atunci când aprobăm un nou sistem de arme sau o nouă tactică, ne uităm la modul în care va afecta întregul câmp de luptă și întreaga strategie a Ucrainei. Și asta vom continua să facem. Și dacă vă uitați la armele pe care le-am furnizat, am spus foarte clar că le pot folosi pentru a riposta împotriva țintelor rusești de peste graniță care desfășoară atacuri. Întotdeauna căutăm să vedem dacă există instrumente suplimentare pe care le putem furniza”.

Amintim că, recent, președintele Rusiei Vladimir Putin a propus schimbarea principiilor de utilizare a armelor nucleare și actualizarea Bazelor politicii de stat în domeniul descurajării nucleare. „O agresiune împotriva Rusiei de către orice stat nenuclear, dar cu participarea sau sprijinul unui stat nuclear, se propune să fie considerată ca fiind atacul lor comun asupra Federației Ruse”, a declarat el. Ucraina a respins ferm această retorică, în timp ce secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat șantajul nuclear al lui Vladimir Putin nu trebuie să îi oprească pe aliații occidentali din a sprijini Ucraina.

Ecaterina Arvintii

Ecaterina Arvintii

Autor

Citește mai mult