Tehnologii moderne în agricultura din satul Corlăteni, raionul Râșcani
Ruslan Jubârcă are o livadă superintensivă și implementează tot ce e mai nou și performant pentru a obține succese. A montat panouri fotovoltaice, are un bazin pentru irigare, a construit un depozit și facilități pentru muncitori.
Ruslan Jubârcă din satul Corlăteni are 50 de ha de livadă pe care crește mere, pere și prune, o afacere care s-a extins pe parcursul anilor. În apropierea livezii are un frigider în care pastrează fructele pînă să ajungă pe mesele străinilor. Ruslan Jubârcă povestește că mai întâi de toate s-a gândit la randamentul livezilor: are un sistem de irigare, plase antigrindină, un frigider de 5000 de tone, un bazin de acumulare și o linie de sortare și ambalare. Tehnologiile noi combinate cu interesul și grija pentru fructe i-au adus primele succese. Anul trecut, fructele din livezele sale au ajuns în magazinele din Germania, Polonia, Israel și alte țări europene.
„ În anul 2021 pe acest câmp creștea porumb. Am hotărât să dezvoltăm o afacere pentru ca să nu plecăm peste hotare în căutarea unui viitor mai bun. Primul lucru pe care l-am făcut a fost să ne conectăm la energia electrică, după care am construit un bazin de acumulare a apei. Apa nu corespundea parametrilor necesari și am instalat un filtru, iar astăzi irigăm livezile. Inițial, am plantat 20 de ha, treptat am ajuns la 50 de ha, atât cât avem acum. Între timp ne-am dat seam că avem nevoie de un depozit, pe care l-am și construit, iar mai apoi și un sediu cu facilități pentru angajați. Anul trecut merele noastre au ajuns în diverse țări, am avut mai multe comenzi decât fructe.”
Pe lângă investițiile în livadă și infrastructură, s-a investit și în personalul angajat. Compania a creat aproximativ 40 de locuri de muncă, spune agronomul Andrei Dodiță.
„ Avem foarte multe persoane la lucru. în afară de ei sunt două echipe permanente care muncesc în livezi la legăt, tăiat și alte operațiuni. Avem foarte multe spații în construcție, inclusiv pentru angajați.”
Aproximativ 20% din PIB-ul Republicii Moldova provine din agricultură și industria alimentară, arată datele Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare. În jur de 40% din exporturile țării sunt produse agroalimentare, iar 67% din terenurile Moldovei sunt agricole.