„Cinci minute de securitate”: Cum poate NATO să sprijine Republica Moldova? Răspunsul expertului
Republica Moldova este o țară mică, cu o armată insuficient de dotată și cu echipamente și armamente încă din perioada sovietică. De când Federația Rusă a atacat ilegal și nejustificat Ucraina, majoritatea cetățenilor se întreabă, ce ne facem noi, o țară cu neutralitatea consfințită în Constituție, dar care, în cazul unui atac militar direct nu are nici armamentul necesar cu care să se apere, dar nici nu poate solicita arme, tancuri, avioane, bombe, drone sau rachete de la Alianța Nord-Atlantică. O întrebare similară am primit-o și în rubrica noastră „Cinci minute de securitate”.
ÎNTREBAREA: Cum ne poate ajuta NATO să fim o țară puternică din punct de vedere militar, dar fără a fi membri ai NATO?
RĂSPUNSUL EXPERTULUI pe securitate de la WatchDog, Pavel Horea:
„Conform acordurilor care au fost semnate până la acest moment cu Organizația Atlanticului de Nord, începând cu acordul din 1994, care prevede Parteneriatul pentru Pace, Republica Moldova participă la diverse misiuni internaționale de menținere a păcii, diverse operațiuni sub egida ONU și nu numai. Dacă vorbim despre NATO ca entitate, atunci acesta a susținut în permanență și ne va susține probabil în continuare militarii noștri, forțele armate ale Republicii Moldova prin programe de instruire a acestora, prin participarea la exerciții militare comune alături de militarii statelor NATO, ceea ce le permite să-și crească capabilitățile, să crească nivelul de instruire și să formeze un nivel de interconectare și de interdependență între sistemele de instruire ale comandamentului occidental și cel al Republicii Moldova. Iată, acestea sunt câteva căi prin care NATO ajută la creșterea capacității noastre de reziliență și apărare împotriva pericolelor de ordin extern și intern, dacă vorbim despre regiunea transnistreană.
Deci, NATO nu ne poate ajuta direct cu tehnică militară, dar diverse state care sunt și membre ale acestei organizații pot face livrări de echipamente non-letale, livrări de echipamente militare gratuite, care permit reînnoirea parcului auto, a parcului de tehnică militară blindată și nu numai, pentru a permite o reînnoire a acestora fără a aloca resurse financiare din bugetul de stat al Republicii Moldova, și deja vorbim și despre programele de instruire, așa cum am zis anterior.
Așadar, după cum ați auzit, NATO nu ne poate ajuta cu armament militar letal, deoarece Republica Moldova nu este membră a acestei organizații. Tot ce poate face este să ne ajute să fim mai pregătiți prin instruirea militarilor în diverse misiuni de menținere a păcii, prin oferirea de echipamente neletale, dar și prin pregătirea experților, a mediului academic și a altor actori ai societății noastre pentru a face față războiului hibrid și atacului cibernetic.
Acum, autoritățile de la Chișinău se pregătesc ca, din anul 2025, Republica Moldova să treacă la o formulă superioară de parteneriat cu Alianța Nord-Atlantică, la fel ca Australia, Japonia, Coreea de Sud și Noua Zeelandă. Ministerul Afacerilor Externe, instituția care negociază prevederile noului acord al programului de cooperare numit Program Adaptat Individual al Parteneriatului, a declarat pentru Radio Moldova că, după mai multe consultări, au fost stabilite obiectivele cooperării pentru anii 2025 - 2028. Documentul este la etapa finală, iar în curând va fi făcut public și vom afla ce presupune acesta. Însă, anterior, premierul Dorin Recean menționase că acest document va intensifica și consolida cooperarea cu NATO pe fundalul amenințărilor Federației Ruse la adresa securității noastre”.