Social

Noi tentative de dezinformare în mediul online. Autoritățile îndeamnă cetățenii să se informeze din surse oficiale

Compania Națională pentru Asigurări în Medicină a emis un avertisment către cetățeni cu privire la o nouă schemă de escrocherie. Potrivit instituției, escrocii pretind că cetățenii ar avea datorii legate de plata poliței de asigurare medicală, contactându-i telefonic și solicitând date bancare sau plata sumelor. În context, reprezentanții CNAM îndeamnă cetățenii să fie precauți și să nu acceseze linkuri dubioase.

CNAM avertizează cetățenii să fie atenți la apeluri de la persoane necunoscute care solicită date bancare sau plata datoriilor legate de asigurarea medicală. În astfel de cazuri, întrerupeți apelul și anunțați poliția. Aceasta este o schemă de escrocherie în care unele persoane se prezintă fals drept „angajați CNAM”. Nu transmiteți bani sau date personale în astfel de situații”, notează reprezentanții instituției.

De menționat că acesta nu este singurul fals care circulă în spațiul online din Republica Moldova. În ultimele două săptămâni, pe rețelele de socializare au fost distribuite scrisori false care pretind a fi documente oficiale emise de Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Ministerul Educației și Cercetării, Ministerul Energiei și Ministerul Mediului. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă a precizat că aceste falsuri urmăresc un singur scop: să creeze confuzie în rândul cetățenilor. În context, autoritățile fac apel la populație să fie extrem de precaută și să verifice informațiile primite.

Nu orice „poștaș digital” aduce vești adevărate. Fiți precauți și verificați întotdeauna dacă documentele provin din surse oficiale, cum ar fi platformele Guvernului Republicii Moldova. Nu cădeți în capcana scrisorilor false! Dacă aveți îndoieli, mai bine întrebați și verificați înainte de a distribui sau de a crede conținutul”, susține Daniel Vodă.

Distribuirea acestor pseudo-scrisori din partea instituțiilor publice urmărește scopuri de a discredita instituțiile publice din Republica Moldova, atât cele centrale, cât și cele locale. Acest lucru se face pentru a crea cât mai multă confuzie și neîncredere în societate, a declarat pentru Teleradio-Moldova directorul Asociației Presei Independente, Petru Macovei.

Vă reamintesc că asta are loc în această campanie electorală, care este marcată de campanii de dezinformare orchestrate de peste hotare. Intuiesc că și această distribuire a falsurilor pe scrisorile cu antet și cu semnăturile falsificate ale unor funcționari de la diverse ministere și alte instituții sunt la fel dirijate decât trei persoane care își doresc destabilizarea situației din țara noastră în preajma alegerilor prezidențiale și a referendumului”.

Directorul API este convins că în spatele „acestor provocări se află persoane afiliate lui Ilan Șor, despre care se știe că a încercat în mod repetat să destabilizeze situația din țară”.

De asemenea, Macovei a îndemnat cetățenii să fie precauți și să verifice informațiile pe care le primesc, mai ales atunci când acestea pretind a fi din partea instituțiilor publice. El a atras atenția că toate informațiile oficiale trebuie verificate pe paginile electronice oficiale ale instituțiilor, înainte de a trage concluzii.

Să fim conștienți de faptul că într-o țară cum este Republica Moldova profund divizată, dar și cu mize foarte mari din partea Federație Rusă, anume în aceste alegeri, în timpul campanii electorale vor exista și alte încercări de dezinformare pentru a destabiliza situația”, a conchis Petru Macovei.

Citește mai mult