Social

Moldovenii evacuați din Liban au ajuns la Chișinău

Au revenit acasă după ce au trăit clipe de groază în Liban. 11 moldoveni, majoritatea mame cu copii, au fost repatriați în Republica Moldova. Aceștia au ajuns astăzi pe Aeroportul din Chișinău. Oamenii povestesc că în ultima perioadă au trăit într-o stare permanentă de stres și frică. O nouă misiune de evacuare a altor cetățeni moldoveni ar urma să aibă loc în câteva zile.

Alexandra Cebanu locuiește de 20 de ani în Beirut. Femeia activa în Liban în calitate de profesoară. A revenit în Republica Moldova cu cei doi copii ai săi, care tocmai începuseră anul școlar.

„Au plecat prima zi la școală și atunci au anunțat că trebuie să iasă mai devreme, la ora 12:00. Și gata, s-a terminat școala. Acuma se încearcă poate unele școli să treacă pe online, dar eu nu cred că în așa tensiune copiii ar putea să învețe”, a povestit femeia.

Alexandra va sta o noaptea la verișorii săi din Chișinău, după care va pleca la alte rude în Italia. A revenit acasă alături de copiii și Natalia Sinchevici, care din 1998 se află în Liban. Locuiește chiar în centrul Beirutului. Soțul ei a rămas acolo. Femeia spune că a văzut lucruri îngrozitoare.

„A fost groaznic, pentru că trebuie să trăiești într-o stare permanentă de stres. Deasupra zboară avioane și aruncă bombe. Au anunțat că acesta este un atac asupra unor anumite ținte, însă au murit mulți oameni pașnici. Mergi pe stradă și nu știi dacă alături de tine e un terorist. Unii oameni au avut de suferit anume din motivul că s-a întâmplat să fie în apropiere de ei”, a relatat Natalia Sinchevici.

Am întâlnit-o la Aeroport și pe Maria Serhal. De aproape nouă ani locuiește în Bechamoun, la o mică distanță de Beirut.

„E strașnic. Noaptea stai și auzi sunete. Vineri a fost... eu mai n-am avut stop-cardiac. De la sunetele auzite nu-mi simțeam picioarele de frică. Eu n-am ieșit din casă și soțul la fel. Noi am stat doar în casă. Familia mea tot stă doar în casă și așteaptă o ieșire din situație”, a spus Maria Serhal.

Maria a fost repatriată alături de cei trei copii ai săi. Sora ei a rămas în Liban. Nu a reușit să-și perfecteze actele pentru a putea veni acasă.

„Să sperăm că o să fie posibil să salvăm familia și pe toți cei dragi. Nu ne-am așteptat că misiunea noastră diplomatică poate să ne ajute într-atâta de bine”, a remarcat femeia.

Totodată, secretarul de stat de la MAE a declarat că încă 30 de cetățeni au cerut să fie evacuați de urgență din Liban.

„În acest moment suntem într-o activitate continuă pentru asigurarea repatrierii celorlalți cetățeni rămași pe teritoriul Libanului. Misiunile noastre sunt în proces de documentare cu acte de identitate a persoanelor care au probleme în acest sens. Așteptăm oportunități pentru evacuarea lor în cel mai apropiat timp”, a menționat Mihai Mîțu.

Repatrierea moldovenilor a fost posibilă datorită sprijinului Organizației Internațională pentru Migrație și colaborării cu autoritățile din Ucraina. Potrivit autorităților de la Chișinău, aproximativ într-o săptămână ar urma să aibă loc o nouă misiune de evacuare.

Amintim că ieri ministrul Afacerilor Externe, Mihai Popșoi a anunțat că unsprezece cetățeni ai Republicii Moldova, printre ei mame cu copii, au fost evacuați din Liban în Polonia. De asemenea el a precizat că în Liban se mai află încă patru cetățeni ai Republicii Moldova care au solicitat ajutor. Aceștia vor fi evacuați „în următoarele zile”.

Amintim că Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au început marți o operațiune terestră limitată în sudul Libanului, în cadrul conflictului cu gruparea militantă Hezbollah, susținută de Iran. Conform unei declarații oficiale publicate de IDF pe rețelele de socializare, atacurile vizează „ținte și infrastructură teroristă” în zonele de frontieră cu Israelul, bazându-se pe informații precise despre locațiile Hezbollah.

CITEȘTE ȘI: Conflictul din Liban: Mai mulți moldoveni au solicitat să fie evacuați; Pacificatorii moldoveni, în afara pericolului

Citește mai mult