Social

Cercetătorii de la Universitatea Tehnică a Moldovei proiectează un nou satelit

Republica Moldova dispune de un fundament solid pentru a contribui la dezvoltarea industriei cosmonautice, susțin experții. În prezent, studenții Universității Tehnice a Moldovei (UTM), împreună cu cercetătorii Centrului Național de Tehnologii Spațiale, lucrează la proiectarea unui nou nano-satelit cu sprijinul Japoniei, a declarat vicedirectorul centrului, Nicolae Secrieru. Scopul acestor proiecte este de a dezvolta abilitățile practice ale oamenilor de știință din țara noastră în domeniul spațial.

„Noi ducem tratative pentru a încheia un contract de colaborare și, timp de doi ani, să proiectăm în comun nano-satelitul care va fi lansat. Colaborăm și cu o altă companie germano-americană care oferă lansarea satelitului în mod gratuit și, în prezent, suntem în faza de pregătire a propunerii pentru a participa la acel concurs. Strategia noastră în toate proiectele este aceea de a achiziționa doar componente elementare. Restul modulelor satelitare le proiectăm și le fabricăm noi, cu excepția panourilor solare, care necesită o tehnologie mai avansată”, a precizat Nicolae Secrieru.

Republica Moldova, alături de alte state ale lumii, marchează începând Săptămâna Mondială a Spațiului Cosmic. Potrivit lui Nicolae Secrieru, țara noastră s-a implicat activ în acest domeniu din anul 2009, iar în 2022 a fost lansat în spațiu primul satelit moldovenesc, construit de cercetătorii de la UTM.

„În 2019 am participat pentru prima dată la un concurs organizat de ONU și am reușit să câștigăm. Astfel, am proiectat un nano-satelit cu forțele și cunoștințele noastre, iar ONU a asigurat lansarea gratuită. În 2022, după trei ani de muncă, am reușit să lansăm nano-satelitul,” a menționat Secrieru.

Contribuția Republicii Moldova în explorarea spațială a început încă din anul 1961, când, alături de alte republici din Uniunea Sovietică, țara noastră producea piese electronice, instrumente și alte echipamente necesare pentru construcția navelor spațiale.

Citește mai mult