Social

Discursul de ură - o problemă persistentă în societatea noastră

Discursul de ură la adresa persoanelor cu sindrom Down, dar și a celor de alte etnii persistă în societatea noastră, susțin activiștii civici. Ei recomandă cetățenilor care se confruntă cu asemenea situații să depună plângere la Poliție.

pixabay.com
Sursa: pixabay.com

Părinții care au copii cu sindromul Down se confruntă mai des cu situații în care aceștia nu sunt acceptați de semenii lor, a precizat activista civică Ludmila Adamciuc. Ei riscă să fie discriminați și în instituțiile de învățământ.

Am o fetiță diagnosticată cu sindromul Down. Mi-am asumat să vorbesc în mediul online despre copilul meu cu dizabilitate. A fost o decizie luată conștient. Am început să vorbesc despre părțile grele prin care trecem, cât și părțile bune. Am fost ținta multor discursuri de ură inițial. Mi-a fost foarte complicat să citesc mesaje în adresa mea și a copilului meu că trebuie închis, e bolnav, ține-l acasă”, a declarat Ludmila Adamciuc.

O problemă în societate este și discriminarea persoanelor de alte etnii, susține experta de la Asociația Promo-Lex, Irina Corobcenco. A luat amploare discursul de ură în spațiul online, mai spune aceasta.

Să fie organizate campanii de sensibilizare, de informare, programe de instruire pe termen mediu și lung pentru mai mulți reprezentanți ai diverselor grupuri, cine sunt cei mai des vizați. Să mergem să lucrăm pentru a ne asigura că în acea direcție nu mai sunt discursuri de ură, iar atunci când sunt vizați să depună plângeri către autorități. Pentru aceasta avem nevoie de timp”, a precizat Irina Corobcenco.

Potrivit unui studiu național privind percepția populației generale față de cazurile de discriminare, 13% din respondenți au indicat o situație legată de discriminarea pe bază de statut socio-economic și 10 la sută cu privire la etnie sau naționalitate.

Citește mai mult