Social

Fenomenul „salariilor în plic” continuă în Republica Moldova: Circa 1 800 de cazuri, înregistrate de la începutul anului

Aproape 200 de mii de persoane din Republica Moldova muncesc nedeclarat, adică nu au contracte oficiale de muncă și primesc salariile în plic pentru a se eschiva de la plata impozitelor. Doar în acest an au fost identificate deja 1800 de astfel de cazuri, arată datele Ministerului Muncii și Protecției Sociale. Deși munca la negru este penalizată dur, aceasta mai continuă să fie atractivă pentru unii angajatori și acceptată tacit de angajați.

Angajarea fără un contract de muncă, achitarea salariilor în plic și neacordarea concediilor anuale de odihnă sunt printre cele mai dese încălcări pe care le comit angajatorii, deseori de comun acord cu angajații. Frecvente sunt și concedierile ilegale, precizează șeful interimar de la Inspecția teritorială a muncii din Chișinău, Andrei Prisăcari.

Orice angajat trebuie să semneze un contract individual de muncă, să nu admită achitarea salaraiului în plic, să citească cu atenție obligațiile și drepturile pe care le are, să fie instruit în domeniul securității în muncă. Dacă drepturile salariatului au fost încălcate, el se poate plânge la Inspectoratul de Stat al Muncii", a spus Andrei Prisăcari.

Munca la negru este răspândită mai ales în sectorul de construcții și în HoReCa, iar marii perdanți sunt angajații. Muncind informal, aceștia nu sunt protejați de lege, nu achită impozite și nu contribuie la fondul social și nici la cel de pensii, precizează secretara de stat de la Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Corina Ajder.

Chiar dacă un angajat are un salariu mare, dar nu plătește contribuțiile sociale pentru pensii, nu putem vorbi despre o muncă decentă. Munca nedeclarată este în continuare o problemă în Republica Moldova. Aproape 200 de mii de persoane muncesc nedeclarat. În primele 9 luni ale anului 2024 au fost identificate 1800 de persoane care primesc salariul în plic, iar 70% dintre ele au semnat un contract de muncă. Necesitățile oamenilor sunt mari, iar posibilitățile statului nu tot timpul sunt egale cu necesitățile cetățenilor", a declarat Corina Ajder.

Piața muncii din Republica Moldova se confruntă și cu alte probleme majore, cum ar fi lipsa specialiștilor calificați, migrația forței de muncă și salariile modeste, constată vicepreședintele Confederației Naționale a Sindicatelor, Sergiu Sainciuc.

Drepturile și interesele lucrătorilor sunt de multe ori ignorate, iar cazurile de discriminare și hărțuire sunt frecvente la locurile de muncă. Salariul minim ar trebui să fie în jumătate cât saraiul mediu pe economie. Noi trebuie să îi cointeresăm pe salariați să rămână în Republica Moldova, dar să nu plece peste hotare. Angajații trebuie să aibă condiții bune la locul de muncă și să fie motivați salarial", a subliniat Sergiu Sainciuc.

De la începutul anului, peste 12 mii de șomeri și-au găsit un loc de muncă prin intermediul Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă. Precizăm că, pe 7 octombrie, este marcată Ziua Internațională a Muncii Decente.

Serafim Gangan

Serafim Gangan

Autor

Citește mai mult