Social

Copiii din R. Moldova, tot mai vulnerabili în fața riscurilor online: Ce spun experții

Aproximativ 60 la sută dintre copiii din Republica Moldova s-au confruntat cu situații riscante în mediul online. Acest fenomen capătă amploare nu doar în țara noastră, dar și la nivel mondial, fiind accelerat de evoluția tehnologiei. Problema se află în atenția autorităților, care au aprobat recent un plan de acțiuni prin intermediul căruia își propun să asigure o mai bună protecție a copiilor de riscurile utilizării Internetului.

Fiecare al zecelea copil din Republica Moldova nu cunoaște nimic despre pericolul în mediul digital, iar mai mult de jumătate din ei s-au confruntat cu situații riscante și neplăcute în mediul online, afirmă directoarea Programului Copii la Centrul „La strada”, Veronica Maevschi.

„Copii care nu sunt informați, ei sunt mai vulnerabili față de riscurile online. Copii nu știu care sunt aceste pericole, cum să le identifice. Internetul prezintă pe cât de multe avantaje, atât de multe și riscuri. Ele sunt expunerea la conținut dăunător, conținut ilegal, comunicare cu persoane necunoscute în mediul online viteza cu care se dezvoltă internetul nu-i permite copilului să analizeze și să conștientizeze, să înțeleagă, aceste pericole”, a explicat Veronica Maevschi.

Atât părinții, cât și profesorii sunt direct responsabili de informarea copiilor despre riscurile expunerii în mediul online, susține ofițera pentru dezvoltarea adolescenților de la UNICEF Moldova, Diana Miron. Potrivit acesteia, copii din țara noastră au acces la telefon de la vârste din ce în ce mai mici, iar acest fapt crește și vulnerabilitatea lor în fața pericolelor online.

„Noi recent am făcut un studiu cu privire la barierele pe care copii și tinerii le întâmpină atunci când este nevoie să solicite ajutor și de ce nu o fac, iar datele acestui studiu sunt într-adevăr alarmante. În foarte multe cazuri peste 30 la sută din copii se simt rușinați, intimidați sau nu au încredere în adulții în care ar trebui să aibă încredere pentru a cere ajutor. La fel, este un grad foarte mic de cunoaștere în rândul lor despre mecanismele, metodele prin care pot trata abuzurile”, a precizat Diana Miron.

Copii care au trecut printr-un abuz sexual în mediul online pot fi asistați emoțional și sprijiniți de Centrul „La strada”. Reprezentanta instituției, Veronica Maevschi spune că acest sprijin este esențial, deoarece în situațiile unui abuz de acest gen copilul ar putea să se simtă blamat și vinovat. „Noi suntem cu copilul de la prima etapă, de la raportare, la depunerea plângerii până când este o sentință de judecată”.

Domeniul siguranței online necesită o abordare integrată atât prin educație și conștientizare, cât și prin implicarea autorităților, sectorului privat, a celui asociativ și academic. Anume acest lucru își propune Ministerul Educației prin intermediul noilor modificări, aprobate recent de Executiv, explică consultantul principal în domeniul învățământului general de la Ministerul de resort, Angela Prisăcaru.

„Facem diferite campanii, formări ale cadrelor didactice, ale psihologilor școlari, activități cu părinții, cu copii. Facem formarea cadrelor didactice ca să știe corect că abordeze acest subiect în cazul în care identifică”, susține Angela Prisăcaru.

Printre acțiunile aprobate de Guvern până în anul 2026, se regăsesc și organizarea campaniilor de informare despre riscurile online la care pot fi expuși minorii, de rând cu promovarea serviciilor de raportare a cazurilor de violență în mediul online.

Autor: Cristina Prisacari

Citește mai mult