Social

Doctorul familiei// Afecțiunile respiratorii

Sezonul rece și umed al anului, se caracterizează prin apariția mai frecventă în societate a bolilor respiratorii. Sursele medicale punctează că în timp ce adulții răcesc în medie de circa patru ori pe an, la copii frecvența îmbolnăvirilor poate fi dublă.

Conform unui studiu, dacă la începutul unei răceli, copiilor li se administrează picături nazale saline, acest fapt scade din durata bolii și din transmiterea afecțiunii la alte persoane.

În societate circulă gluma medicală precum că o răceală ar trece în 7 zile fără tratament și timp de o săptămână cu pastile.

Afirmația conține totuși un strop de adevăr. Potrivit livescience.com, timp de mai multe decenii s-a constatat că într-adevăr răceala pare să fie autolimitată în timp, în majoritatea cazurilor de boală.

Cu toate acestea, un studiu recent prezentat la Viena în cadrul congresului European Respiratory Society, stipulează că soluția salină, adică apa cu sare picurată în nas la debutul răcelii scurtează simptomele bolii și scade riscul de transmitere a infecției.

Apa cu sare este o soluție hipertonă, ceea ce ar însemna că atrage lichidul din țesuturi și anume acest fenomen face ca vâscozitatea mucozităților să scadă, iar copiii pot elimina secrețiile mai ușor. Odată cu mucusul eliminat se duc și bacteriile care mențin infecțiozitatea.

Potrivit autorilor, în cadrul cercetării au fost incluși 301 de copii. Unii au primit o soluție salină mai concentrată, iar alții o soluție mai diluată. S-a depistat că cei care primeau soluția de apă cu sare mai concentrată au avut o durată mai scurtă a simptomelor și au transmis infecția mai puțin comparativ cu al doilea grup.

Această măsură sanitară este una ieftină și ar putea fi implementată global, susține Dr. Alexander Möller, pediatru – pulmonolog la Spitalul Universitar de Copii din Züric.

AUTOR: Pavel Cepraga

Citește mai mult