Hezbollah lasă deschisă opțiunea unui armistițiu cu Israelul după noi confruntări în sudul Libanului
Organizația politică și paramilitară șiită din Liban, Hezbollah, a declarat că ar putea lua în considerare un armistițiu cu Israelul, după ce forțele israeliene au efectuat noi incursiuni în sudul Libanului. Situația din regiune s-a tensionat puternic în ultimele zile, mai ales după ce mai mulți lideri ai grupării au fost eliminați, notează Reuters.
Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a afirmat că posibilul succesor al liderului Hezbollah, Sayyed Hassan Nasrallah, a fost și el ucis. „Hezbollah este acum fără lider. Nasrallah a fost eliminat, iar înlocuitorul său a avut aceeași soartă”, a spus Gallant. El a explicat că aceste lovituri au creat un vid de conducere în organizație. „Nu mai există cineva care să ia decizii și să coordoneze acțiunile.”
Într-un discurs televizat, adjunctul liderului Hezbollah, Naim Qassem, a susținut demersurile președintelui Parlamentului Libanului, Nabih Berri, pentru obținerea unui armistițiu. Este pentru prima dată când Hezbollah lasă deschisă această posibilitate fără a pune ca principală condiție încetarea războiului din Gaza.
„Susținem acțiunile politice ale lui Nabih Berri pentru oprirea luptelor”, a declarat Qassem. Totuși, el a subliniat că Hezbollah nu renunță la luptă și că gruparea dispune în continuare de forțe pentru a răspunde atacurilor Israelului. „Zeci de orașe israeliene sunt la îndemâna rachetelor noastre”, a avertizat Qassem.
Între timp, Israelul a lansat marți noi atacuri asupra sudului Libanului, eliminând un alt lider important al Hezbollah, Suhail Hussein Husseini, responsabil de bugetul și logistica grupării. În plus, armata israeliană a desfășurat operațiuni terestre în zonele de sud-vest și sud-est ale Libanului.
Situația din Liban devine tot mai gravă, a avertizat șeful politicii externe al Uniunii Europene, Josep Borrell. În fața Parlamentului European, acesta a cerut un armistițiu imediat și a precizat că aproximativ 20% din populația Libanului a fost nevoită să-și părăsească locuințele din cauza luptelor.
Programul Alimentar Mondial (PAM) și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) au atras atenția asupra crizei umanitare din sudul Libanului. Matthew Hollingworth, directorul PAM pentru Liban, a declarat că mii de hectare de teren agricol au fost distruse sau abandonate, ceea ce pune în pericol aprovizionarea cu alimente a țării. „Dacă nu se reia activitatea agricolă, Libanul ar putea să nu mai poată să se hrănească singur”, a explicat acesta.
La rândul său, OMS a avertizat că există riscul apariției unor boli în rândul populației strămutate, iar condițiile de trai ale refugiaților interni se deteriorează rapid.
Precizăm că tensiunile dintre Israel și Hezbollah au crescut în ultimele săptămâni, iar luptele de la granița sudică a Libanului riscă să ducă la extinderea conflictului în întreaga regiune.