Colegiul Pedagogic din capitală, dotat cu tehnologii inovatoare
Peste o mie de elevi de la Colegiul Pedagogic „Alexei Mateevici" beneficiază de șapte săli de curs recent renovate și dotate cu tehnologii de ultimă generație, unele dintre care sunt unice în R. Moldova. Laboratoare mobile STEAM, 20 de Zspace (tehnologie inovatoare AR/VR pentru educație), mai multe stații de lucru, calculatoare performante, tablete, laptopuri, ochelari VR și alte echipamente IT - toate acestea grație unui grant obținut de la Banca Mondială.
„Îmi plac foarte mult schimbările de la noi din colegiu, anume sala de engleză este foarte confortabilă. Ne ocupăm cu roboțeii care ne ajută să ne dezvoltăm, cum să lucrăm pe parcurs”;
„Acum studiem anatomia și fiziologia copilului și suntem la tema sistemului respirator. Avem în față prezentat în 3D sistemul respirator al omului. Inițial, vine sistemul respirator integrat și noi avem posibilitatea să mutăm fiecare mușchi și fiecare os în parte având și denumirea sa”.
Mai nou, elevii pot primi direct pe telefoanele mobile informațiile de pe tabla interactivă.
„Ca să puteți avea informația la dumneavoastră accesăm butonul share, o să vă rog să conectați telefoanele mobile, să scanați acest QR cod. Toată informația din această lecție de astăzi se regăsește în format PDF.”
„Este foarte ușor să ai toată informația prezentantă în timpul orelor acasă și deja dacă ai și dorință poți să ai acces mult mai ușor.”
Profesorii spun că acum lecțiile sunt mult mai interactive.
„Cu acești ochelari avem posibilitatea să pătrundem în interiorul pământului, să vedem mai bine acele trei învelișuri interne ale lui. Totodată, dacă vorbim despre pământ, putem să analizăm vulcanii, formarea munților și este o posibilitate de a capta mult mai bine atenția elevilor”, a spus profesoara de geografie, Corina Dima.
*„Avem foarte multă tehnologie care ne ajută mai ușor să predăm în cazul lecțiilor noastre. Avem această tablă interactivă plus un sistem de videoconferință care ne permite să ne conectăm cu specialiști din afara instituției noastre și de peste hotare”, susține profesorul de informatică, Dorin Lazăr.
Sălile au fost dotate cu mobilă, echipamente IT și materiale didactice pe domenii ca geografia, anatomia, informatica și tehnologiile informaționale.
„Atunci când elevul merge la stagiul de practică într-o instituție de învățământ modernă, dotată cu tehnologii informaționale moderne, acești elevi ai noștri trebuie să aibă parte de instrumente digitale foarte moderne. Aceste spații pot fi folosite nu numai la anatomie, dar la toate disciplinele din cadrul colegiului”, a declarat directoarea colegiului, Valentina Bercu.
„Au fost elaborate materiale didactice pentru asigurarea programelor respective și au fost instruite cadrele didactice astfel încât să utilizeze cele mai noi tehnologii”, a spus secretara de stat a Ministerului Educației, Galina Rusu.
Costul total al dotării celor șapte săli de curs ajunge la 800 de mii de euro.
În total, șapte instituții de învățământ superior și șase colegii pedagogice din țară beneficiază de modernizări ale infrastructurii instituțiilor și ale programelor de studii conform cerințelor pieței muncii cu sprijinul Proiectului Băncii Mondiale „Învățământul Superior din Moldova” în perioada 2020-2025. Valoarea totală a proiectului constituie peste 35 de milioane de euro.