Corespondență // Așteptând discursul european al lui Orbán… ce este Consiliul European / președinția rotativă a UE
Ungaria deține actualmente președinția rotativă de șase luni a UE, iar premierul maghiar Viktor Orbán își va prezenta miercuri 9 octombrie în fața Parlamentului European programul Ungariei până la sfârșitul anului. Prilej pentru a lămuri, în această rubrică, atingând chestiunea președinției maghiare a Consiliului Uniunii Europene, diferențele dintre «Consiliul Europei», «Consiliul European» și «Consiliul Uniunii Europene»!…
Sigur, a fost o decizie nefericită aceea de a folosi „Consiliu” și „Europa” pentru a desemna instituții atât de diferite. Asta face că până și unii jurnaliști confundă uneori Consiliul European și Consiliul Europei. Doar că cele două instituții n-au absolut nimic în comun. Din Consiliul Europei (organizația de la Strasbourg care se ocupă de drepturile omului și care reunește toate statele democratice UE, precum și alte țări din centrul și estul Europei) face de altfel parte teoretic și Rusia, periodic suspendată, ca acum, precum, și țări ex-sovietice precum Kazahstanul sau Uzbekistanul (actualmente: 46 de membri).
Consiliul Europei este așadar independent de Uniunea Europeană, și nu are nimic de-a face cu Consiliul European, format din șefii de stat sau de guvern din UE (27 la număr) sau cu Consiliului Uniunii Europene (format din miniștrii sau alți reprezentanți ai celor 27 din UE și condus câte 6 luni de una din țările membre).
Președinția rotativă, de 6 luni, a Consiliului Uniunii Europene, este deținută actualmente de Ungaria, motiv pentru care premierul maghiar Viktor Orbán își va prezenta miercuri 9 oct. în fața Parlamentului European programul Budapestei până la sfârșitul anului.
Pentru mulți, principiul președinției rotative europene de șase luni, creat pe când nu UE nu avea decât șase state membre, a devenit greoi și deficitar. E vorba însă doar de hazardul unei combinații între calendar și ordinea alfabetică, altminteri, cu 27 de membri în UE, această președinție rotativă de 6 luni îi revine fiecăruia o dată la... 14 ani.
Conștienți de faptul că mecanismul președinției rotative nu mai are eficacitatea și caracterul democratic de odinioară, UE a introdus mari modificări, încă de la tratatul de la Lisabona, creând o președinție permanentă a Consiliului (deținută actualmente de belgianul Charles Michel) și sporind în mod semnificativ puterile și atribuțiile Comisiei și Parlamentului. Țara care deține acum președinția rotativă, cum este actualmente Ungaria, este mai degrabă însărcinată cu menținerea agendei instituționale a jumătății de an.
Președinția maghiară a Consiliului Uniunii Europene
Viktor Orbán e temut și privit cu mare neîncredere în instituțiile UE. Precedentul Parlament European căutase să convingă celelalte instituții UE să suprime sau să amâne președinția rotativă, de șase luni, a UE, a Ungariei, datorită încălcărilor repetate ale statului de drept, mai mult decât și în oricare din țările candidate.
«Make Europe great again» este sloganul președinției maghiare a UE, chiar dacă Viktor Orbán pretinde că nu are nici o legătură cu cel al lui Trump. Sau, cum a fost sloganul deturnat în mod derizoriu de stânga din Parlamentul European: «Make Europe hate again»! («Faceți Europa să urască din nou»).
Budapesta s-a opus în mod repetat aderării Ucrainei la NATO și UE, sancțiunilor împotriva Rusiei, a subminat eforturile de ajutor occidentale pentru Ucraina și a menținut relații strânse cu Moscova pe tot parcursul războiului.
Ungaria a blocat, de asemenea, trei tranșe separate de 500 de milioane de euro în cadrul fondului Facilității europene pentru pace (EFF), precum și 5 miliarde de euro alocate pentru Fondul de asistență pentru Ucraina al FEP.
Pragmatismul primează însă în UE. Spaime similare pluteau si în momentul în care Giorgia Meloni, șefa grupării post fasciste Fratelli d'Italia, a ajuns în fruntea guvernului de la Roma. Ea s-a dovedit însă foarte atlantistă, pro-occidentală și, spre deosebire de Viktor Orban până acum, cu totul împotriva Rusiei lui Putin.
Autor: Dan Alexe