Externe

Revista presei internaționale: Noi dezvăluiri despre relația Trump - Putin; Uraganul Milton anulează vizite importante

Presa internațională dezvăluie informații despre fostul președinte al Statelor Unite Donald Trump, care urmează să fie publicate săptămâna viitoare într-o nouă carte a unui renumit jurnalist american. Mai multe publicații scriu despre situația în care s-au pomenit puținele țări europene care continuă să importe gaz rusesc. Motivele care l-au determinat pe președintele american Joe Biden să-și anuleze vizita în Europa, e un alt subiect abordat de presă.

Aliații Ucrainei văd Kievul mai flexibil în privința finalului războiului, titrează Bloomberg. Acum, NATO caută modalități de a pune capăt ostilităților, scrie publicația, citând surse din rândul înalților oficiali ai alianței. Deși Zelenski a numit public principalele cereri ale Ucrainei - retragerea completă a trupelor ruse și aderarea la NATO, el a exclus, de asemenea, orice concesii asupra suveranității sau a teritoriului. Aliații Ucrainei cred că astfel, Ucraina și-a lăsat spațiu strategic de manevră. În condițiile în care țara se pregătește pentru o a treia iarnă de război și sprijinul occidental începe să scadă, oficialii ucraineni au lăsat să se înțeleagă necesitatea de a începe discuții cu privire la o strategie pentru a pune capăt conflictului, relevă Boomberg.

Donald Trump nu va aștepta până la inaugurare în ianuarie pentru a „gestiona pacea” în Ucraina dacă va câștiga alegerile prezidențiale din SUA de luna viitoare, a declarat premierul ungar Viktor Orban într-o conferință de presă la Strasbourg, citat de Kyivindependent. Adresându-se reporterilor, Orban nu s-a sfiit să-l numească pe Trump candidat preferat la alegeri, remarcă publicația. Orban, un aliat de lungă durată al lui Trump, este, de asemenea, considerat un aliat cheie al Rusiei în UE, amintește Kyivindependent.

Associated Press se numără printre puținele agenții de presă care au obținut copii ale cărții care se numește ”Războiul” și în care se spune că Trump a vorbit de cel puțin șapte ori de la încheierea mandatului său în 2021 cu președintele rus Putin. Una dintre aceste conversații ar fi avut loc chiar la începutul acestui an, subliniază Associated Press.

După ce își încheie mandatul, foștii președinți ai Statelor Unite comunică ocazional cu oficiali străini, dar de obicei, astfel de discuții sunt anunțate în mod public, atrage atenția The New York Times. Va părea foarte ciudat dacă se va dovedi că fostul președinte Trump a vorbit în secret cu Putin fără o coordonare cu actuala administrație a Casei Albe, mai ales când Statele Unite și Rusia se află pe părți opuse ale conflictului din Europa, comentează publicația. Joe Biden nu a mai vorbit cu Putin de când Rusia a invadat Ucraina, în februarie 2022, precizează The New York Times.

Și Washington Post scoate la lumină câteva informații din cartea lui Bob Woodward, dezvăluind că fostul președinte american Donald Trump i-a trimis în secret lui Putin teste Covid-19 în perioda pandemiei din 2020. Se întâmpla tocmai în perioada unei crize acute de medicamente, remarcă Washington Post. Potrivit publicației, Putin ar fi acceptat testele Covid trimise de Trump, dar i-a cerut să nu spună nimănui despre asta. În aceeași carte sunt citate surse anonime, inclusiv spioni americani, care povestesc cum au aflat din timp serviciile de informații ale Statelor Unite despre planul lui Putin de a invada Ucraina în urmă cu mai bine de doi și jumătate, menționează Washington Post. Într-un interviu acordat ABC News Trump a negat informațiile din carte, numindu-l pe Woodward „povestitor de proastă calitate.

Serviciile de informații din Marea Britanie avertizează că Rusia și Iranul angajează criminali pentru a întreprinde misiuni de sabotaj și atacuri asupra dizidenților care au părăsit cele două țări, stabilindu-se în Europa, scrie The Wall Street Journal. Serviciile de spionaj ale Kremlinului se află într-o „misiune susținută de a genera haos” pe străzile Europei, a avertizat marți șeful agenției interne de spionaj din Marea Britanie, spunând că numărul investigațiilor privind amenințările orchestrate de stat pe care le gestionează agenția sa a crescut cu aproape jumătate în ultimul an. Rusia își intensifică și atacurile cibernetice pentru a provoca haos în țările europene, adaugă publicația.

Cea mai mare parte a Europei se descurcă bine fără gaz rusesc, titrează Politico. Totuși, Austria, Slovacia și Ungaria care mai primesc gaz rusesc vor avea probleme începând cu anul viitor, remarcă publicația. Și asta deoarece Ucraina refuză să mai accepte tranzitul gazului rusesc pe teritoriul său livrat celor trei țări de Gazprom. Cele trei țări care au continuat să primească gaz rusesc după invadarea la scară largă a Ucrainei vor trebui să suporte consecințele deciziei de a menține relații comerciale cu Rusia, scrie Politico, amintind că celelate state ale blocului comunitar au reșușit între timp să găsească surse alternative, importând gaz din alte părți. Pentru UE în ansamblu, ruta care trece prin Ucraina reprezintă aproximativ 5% din importurile de gaze ale blocului din 2023. Dar pentru Europa Centrală și de Est, calea este vitală. Neavând acces la mări, Austria, Ungaria și Slovacia nu s-au orientat la fel de ușor către importurile de Gaz Natral Lichefiat și au continuat să atragă gaz rusesc. La aniversarea a doi ani de la război, Austria depinde în continuare în proporție de 98% de gazul rusesc, o mare parte din acesta venind prin Ucraina. Slovacia a primit, de asemenea, câteva miliarde de metri cubi de gaz prin conductă, în timp ce Ungaria primește mai puțin gaz rusesc prin Ucraina, dar depinde profund de energia Moscovei în ansamblu. Agenția Internațională pentru Energie a avertizat săptămâna trecută că posibila dispariție a conductei din Ucraina a reprezentat o „incertitudine cheie” pentru Europa în această iarnă, notează Politico.

Președintele american Joe Biden își amână vizitele prevăzute la sfârșitul săptămânii în Germania și Angola, „având în vedere traiectoria și puterea uraganului Milton”, care se apropie de statul sudic Florida, transmite AFP, citând surse de la Casa Albă. Potrivit agenției de presă, Joe Biden era așteptat vineri și sâmbătă la Berlin, pentru o întâlnire cu cancelarul german Olaf Scholz, președintele francez Emmanuel Macron și premierul britanic Keir Starmer. Cei patru urmau să participe la un summit internațional al aliaților Ucrainei, la baza aeriană Ramstein, în sud-vestul Germaniei, în prezența președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, precizează AFP.

Daily Mail face previziuni privind apropierea uraganului Milton de regiunile sudice ale Statelor Unite, care azi se va abate asupra statului Florida de unde a început deja evacuarea localnicilor. Uraganul Milton ar putea fi unul dintre cele mai puternice înregistrate în Statele Unite, vântul urmând să aibă o viteză de peste 180 de kilometri pe oră, așteptându-se concomitent indundații catastrofale, scrie același cotidian. 7.000 de lucrători federali au fost mobilizați pentru a ajuta, într-una dintre cele mai mari mobilizări de personal federal din istoria Statelor Unite, adaugă Daily Mail.

Lidia Petrenco

Lidia Petrenco

Autor

Citește mai mult