Social

Revista presei // Decizia controversată a autorităților de a reduce numărul secțiilor de votare din Rusia

Strategia Rusiei de a transforma Republica Moldova într-un stat slab și dependent; Decizia controversată a autorităților de a reduce numărul secțiilor de votare din Rusia, precum și scandalul recent legat de pelerinajele preoților moldoveni în Federația Rusă.Acestea sunt principalele titluri ale presei, trecute în revistă.

TVR Moldova anunță că Parlamentul European a elaborat un proiect de rezoluție care evidențiază strategia Rusiei de a transforma Republica Moldova într-un stat slab și dependent, utilizând mijloace ilegale precum finanțarea politicienilor proruși și propaganda. Europarlamentarul român Siegfried Mureșan subliniază că securitatea Uniunii Europene este strâns legată de stabilitatea Republicii Moldova. Rezoluția urmează să fie votată în următoarele zile, fiind prezentată la scurt timp după descoperirea de către autoritățile moldovene a unei noi implicări ruse în treburile interne ale țării.

Agora.md publică opinia directorului de programe la Asociația „Promo-LEX”, Nicolae Panfil, care atrage atenția asupra riscurilor generate de decizia autorităților de a deschide doar două secții de votare în Federația Rusă, în loc de cinci, cum fusese stabilit inițial de Comisia Electorală Centrală. Expertul subliniază că acest subiect sensibil poate fi ușor politizat, oferind viitorilor politicieni un pretext pentru decizii similare. Deși Promo-LEX recunoaște necesitatea prioritizării securității, Panfil consideră că absența unor explicații clare din partea Ministerului de Externe și a Serviciului de Informații și Securitate generează speculații și interpretări politice.

Ziarul de Gardă analizează recentul scandal legat de pelerinajele preoților din Republica Moldova în Federația Rusă și scrie despre reținerea organizatorului acestora în Ucraina. Acuzat de „înaltă trădare” și de justificarea agresiunii ruse împotriva Ucrainei, acesta este considerat un asociat al fostului consilier al lui Vladimir Putin. Sursa citată susțin că, profitând de influența sa, el a facilitat discuțiile între preoții moldoveni și Patriarhia Rusă, organizând „pelerinajele” clericilor Mitropoliei Moldovei la Moscova. Iar la așa zisul „Marș al Păcii”, care a pornit de la mănăstirea Ciuflea și s-a încheiat la complexul memorial „Eternitate”, ar fi fost promovate candidaturile oamenilor lui Ilan Șor – Victoria Furtună și Vasile Tarlev.

Vocea Basarabiei informează despre alarmă printre susținătorii Blocului „Victorie”, afiliat lui Ilan Șor, care s-au trezit cu datorii la banca rusă „Promsveazbank” după ce au solicitat carduri MIR. O femeie din nordul Republicii Moldova a declarat: „Am căzut în capcană. Nu ne-am așteptat la așa ceva.” Aceeași situație s-a raportat și în sudul țării. Potrivit sursei citate, Promsveazbank, aflată sub sancțiuni internaționale, este utilizată de gruparea „ȘOR” și organizația „Eurasia”, legată de serviciile speciale ruse, pentru a emite aceste carduri cu scopul de a corupe cetățenii moldoveni.

Statutul de țări candidate la aderarea la Uniunea Europeană oferă Republicii Moldova și Ucrainei oportunități unice de dezvoltare, a declarat într-un interviu acordat Moldpres, Ion Ștefanovici, președintele Centrului de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale din România. El afirmă că „proiectele transfrontaliere și regionale româno-moldo-ucrainene au un potențial considerabil, mai ales în contextul unei stabilizări post-conflict”. Ștefanovici accentuează că aceste inițiative vor contribui la integrarea economică și socială a regiunii, adăugând că „investițiile în infrastructură și cooperarea în domeniul resurselor naturale vor sprijini dezvoltarea durabilă”. De asemenea, el menționează că „o colaborare mai strânsă va permite acestor țări să facă față provocărilor comune și să îmbunătățească calitatea vieții cetățenilor lor”.

Daniela Cuțu

Daniela Cuțu

Autor

Citește mai mult