Economic

Constantin Borosan: Republica Moldova dispune de stocuri de gaze suficiente pentru 20 de zile de consum de iarnă

Republica Moldova dispune de suficiente stocuri de gaze pentru a reacționa și a interveni în cazul unei situații excepționale. Declarația a fost făcută de către secretarul de stat al Ministerului Energiei, Constantin Borosan, la emisiunea „Bună Dimineața” de la Moldova 1.

„Noi avem astăzi stocați cam 100 de milioane de metri cubi de gaze naturale, ceea ce este cam 20 de zile de consum de iarnă. Avem suficient timp de reacție pentru a interveni în cazul în care se întâmplă o situație excepțională.”

Borosan a precizat că 47,1 milioane de metri cubi de gaze sunt stocate conform legislației R. Moldova, care prevede să avem cel puțin 10 zile de consum de iarnă.

10 zile sunt suficiente pentru a reacționa rapid: fie a asigura comercial o rută, o sursă alternativă de gaze naturale, în cazul în care un furnizor nu livrează întreg volumul necesar, fie dacă se întâmplă un accident la infrastructura de gaze naturale, este timp suficient pentru a interveni și livra gaze naturale pe alte rute”.

Totodată, alte 50 de milioane de metri cubi de gaze sunt stocate în România, potrivit unui Regulament al UE, transpus în legislația națională.

„Regulamentul Uniunii Europene spune în felul următor: țările care au depozite de stocare pe teritoriul lor, până la 1 noiembrie al fiecărui an, asigură umplerea lor la nivel de 90%. Noi nu avem stocuri de gaze naturale. Pentru țara noastră se aplică o altă regulă - țările care nu au capacitate de stocare stochează 15% din consumul mediu anual în una din țările vecine. Noi stocăm acest volum de gaze naturale care echivalează exact cu 50 de milioane de metri cubi în România”, a precizat oficialul.

Printre măsurile prevăzute pentru sezonul rece al anului, Constantin Borosan a menționat și monitorizarea permanentă a presiunii în rețele, asigurarea instituțiilor publice cu surse alternative de energie, precum generatoarele electrice, stocurile de combustibil pentru acestea etc.

Precizăm că, anterior, ministrul Energiei, Victor Parlicov, a declarat că Republica Moldova este pregătită pentru sezonul rece.

„Indiferent pe unde, că prin Ucraina sau prin Turcia, acele 5,7 milioane de metri cubi vor veni. Acesta este scenariul de bază. Dacă ele nu vin, sigur că va trebui să intervenim. Deocamdată, totul este calm și liniștit, noi nu avem certitudini sau așteptare că riscurile legate de nelivrarea gazului se vor materializa. Odată ce va fi claritate pe ruta de livrare a gazelor, va fi claritate și cu acest contract legat de MGRES. Noi vom putea asigura necesarul de energie electrică. Eu sunt sigur că aceste reduceri de preț la gaze pe bursele internaționale sigur că în sezonul de încălzire vor ajunge să reducă facturile oamenilor și prețul la energia termică”, susține ministrul Energiei, Victor Parlicov.

Diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale și utilizarea combustibililor alternativi sunt câteva dintre măsurile prevăzute în Planul de pregătire pentru sezonul de încălzire 2024-2025, aprobat de Guvern.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult