Externe

Revista presei internaționale: Zelenski face declarații optimiste la început de turneu european; Dedicație muzicală pentru premierul maghiar

Presa internațională relatează despre scopul turneului european întreprins în aceste zile de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Cum a ajuns TikTok în mijlocul unui scandal de proporții și de ce Statele Unite au devenit ținta unor anomalii naturale fără precedent – sunt alte întrebări la care caută răspuns presa internațională.

Volodimir Zelenski a început ieri un turneu european după amânarea summitului internațional de la baza militară germană Rammstein, programat inițial pentru sâmbătă și la care urma să le prezinte aliaților planul său de pace pe care l-a numit drept unul al victoriei. Reuters transmite că reuniunea a fost amânată din cauza lipsei președintelui american Joe Biden care a ales să nu-și părăsească țara tocmai într-o perioadă în care asupra Statelor Unite s-a bătut un nou uragan puternic.

Publicația Meduza scrie că Zelenski și-a început turneul vizitând ieri orașul Dubrovnik din Croația unde a declarat că situația de pe front „creează oportunitatea” de a pune capăt războiului ruso-ucrainean cel târziu în 2025. „În octombrie, noiembrie și decembrie avem șansa de a ne îndrepta către pace și stabilitate durabilă, a declarat Zelenski citat de Meduza fără să precizeze despre ce fel de oportunități ar fi vorba.

Azi, Zelenski va vizita Marea Britanie, Franța și Italia, iar mâine – Germania. Politico subliniază că Zelenski se va afla la Londra pentru discuții cu premierul britanic Keir Starmer, întrevedere la care va participa și noul secretar general al NATO, Mark Rutte. Publicația atrage atenția că vizita are loc în timp ce puterile occidentale analizează cererea Ucrainei de a-i permite să tragă cu arme cu rază lungă de acțiune ținte aflate în adâncul Rusiei. E o solicitare care pare a fi acceptată de secretarul general al NATO care a declarat săptămâna trecută la Kiev că dreptul Ucrainei la autoapărare „nu se termină la graniță”, amintește Politico.

Le Monde scrie că la ora 15, Zelenski va fi deja în Franța și va fi primit la palatul Elisee de către președintele Emmanuel Macron, pentru discuții bilaterale. Vineri, Zelenski va călători la Berlin pentru a se întâlni cu cancelarul german, Olaf Scholz ,– și ar putea să-și continue turneul european pentru discuții cu liderii altor state, scrie la rândul său The Guardian.

Țările Uniunii Europene au dat undă verde unui plan fără precedent de a acorda un împrumut de 35 de miliarde de euro pentru a sprijini economia Ucrainei, bătută de război, folosind activele imobilizate ale Băncii Centrale a Rusiei drept garanție, transmite Euronews. Acordul face parte dintr-o inițiativă mai amplă a aliaților G7 de a oferi 45 de miliarde de euro Kievului cât mai curând posibil. Bruxelles speră să înceapă să distribuie banii la începutul anului viitor.

Eurodeputați au cântat în cor, miercuri, melodia anti-fascistă din timpul celui de-al Doilea Raboi Mondial „O bella ciao, bella ciao!”, transmit agențiile internaționale de presă. Potrivit Quotidiano Nazionale, interpretarea melodiei de către europarlamentari a fost în semn de respingere a discursului ținut în Parlamentul European de către premierul ungar Viktor Orban, care s-a prezentat la Strasbourg pentru a expune, conform tradiției, prioritățile guvernului său în asigurarea președinției semestriale a Consiliului UE. Considerat un cal troian al Kremlinului în UE, Orban a insistat în mai multe rânduri asupra luptei împotriva imigrației și a pus din nou sub semnul întrebării susținerea Ucrainei în fața agresiunii militare rusești, notează publicația.

Ponderea rușilor care cred că invazia Ucrainei a făcut mai mult rău decât bine a ajuns de la 41% la 47% în septembrie, potrivit rezultatelor unui sondaj al Centrului Levada, citate de publicația agenstvo.Totodată, numărul celor care cred că războiul progresează cu succes a scăzut cu 10 puncte procentuale (la 60%) din februarie. Rezultatele sondajului arată că rușii acumulează treptat oboseală. Cu toate acestea, schimbări dramatice nu au loc, deoarece „majoritatea poate continua să-și trăiască viața privată”. „Majoritatea vrea pace, dar lasă această decizie în seama autorităților”, subliniază agenstvo.

Farmaciștii bulgari declară că sunt gata să iasă la protest dacă parlamentul va adopta un proiect de lege pentru distribuitoarele automate finanțate de stat care vând medicamente în orașele unde nu există farmacii, transmite Euractiv. Proiectul de lege a fost prezentat de partidul radical pro-rus Renașterea, a treia forță în parlamentul bulgar. Asociațiile de farmacii spun că suspectează interese de lobby în spatele proiectului de lege și cer guvernului să plătească pentru deschiderea de farmacii în orașele mici, mai degrabă decât pentru automate.

În mai puțin de două săptămâni, două uragane majore s-au format în Golful Mexic cu o putere distrugătoare, remarcă The Washington Post. Publicația amintește că mai întâi, uriașul uragan Helene a adus ploi torențiale, mortale, la sute de mile depărtare de locul în care a lovit inițial. Acum, uraganul Milton se apropie de coasta Floridei, după ce s-a transformat într-o singură zi dintr- o furtună tropicală într-un uragan de categoria 5, fiind pe locul cinci ca intensitate înregistrată vreodată, relatează The Washington Post. Perioadele anormal de calde din ultima perioadă sunt printre cei mai importanți factori care provoacă asemenea anomalii naturale, constată oamenii de știință citație de The Washington Post.

Reuters relatează că parlamentarii din Carolina de Nord au adoptat un proiect care va facilita votul rezidenților afectați de uraganul Helene, pe fondul temerilor din ce în ce mai mari ale aliaților republicanului Donald Trump că distrugerile de infrastructură lasate de furtună vor scădea prezența la vot în regiunile muntoase conservatoare, pe care mizează partidul. Zona cel mai lovită de Helene este profund republicană, remarcă Reuters. Trump a câștigat aproximativ 62% din voturi în 2020 în cele 25 de județe declarate a fi zonă dezastruoasă după Helene, în timp ce președintele democrat Joe Biden a câștigat aproximativ 51% în restul statului, potrivit unei analize Reuters. Carolina de Nord este una din cele șapte state indecise în care atât Harris, cât și Trump au șansa de a câștiga, iar echipele lor de campanie luptă pentru fiecare vot, care poate fi decisiv, conchide autorul articolului.

TikTok se află în mijlocul unui scandal de proporții. 14 procurori generali din mai multe state ale SUA urmează să dea în judecată platforma pentru că ar provoca crize de sănătate mintală în rândul adolescenților, anunță BBC. Platforma de socializare e acuzată că a indus în mod intenționat publicul în eroare cu privire la siguranța utilizării prelungite. TikTok a calificat procesul drept „dezamăgitor”, iar reprezentanții companiei susțin că multe dintre afirmațiile sunt „inexacte și înșelătoare”. Platforma se luptă deja cu o lege adoptată de Congres în aprilie, care ar interzice-o în SUA. Lucrurile se schimbă doar în cazul în care compania-mamă chineză Bytedance este de acord cu vânzarea.

Lidia Petrenco

Lidia Petrenco

Autor

Citește mai mult