115 percheziții în toată țara: Trei lideri teritoriali, reținuți pentru finanțare ilegală și corupere electorală
Ofițerii Inspectoratului Național de Investigații și Procuratura Anticorupție au desfășurat în perioada 8-10 octombrie o amplă operațiune pe întreg teritoriul țării, vizând finanțarea ilegală a partidelor politice și coruperea electorală, anunță Inspectoratul General de Poliție (IGP).
16:40
În cadrul operațiunii, au fost efectuate 115 percheziții la lideri raionali, președinți de sector și activiști implicați într-o rețea suspectată de spălare de bani și crearea unei organizații criminale. Trei lideri locali au fost reținuți pentru 72 de ore.
Printre bunurile confiscate în urma perchezițiilor se numără sume mari de bani în diferite valute, carduri bancare emise pe nume multiple, telefoane și dispozitive electronice utilizate pentru transferuri de bani prin aplicații suspecte, pliante electorale fără acte de proveniență și chiar muniție de război.
Ancheta a scos la iveală că membrii organizațiilor teritoriale primare ale unor partide politice erau remunerați lunar din bani nedeclarați, cu scopul de a influența votul cetățenilor în cadrul alegerilor și referendumului. Potrivit polițiștilor, aceștia erau plătiți pentru a organiza mitinguri, flash-moburi și alte acțiuni de protest, dar și pentru a determina alegătorii să își exercite sau nu drepturile electorale.
Oamenii legii au descoperit că rețeaua folosea aplicația „PSB” pentru a transfera bani în ruble către activiști, dar doar jumătate din sumă ajungea la destinatari, restul fiind redistribuit către liderii organizațiilor teritoriale pentru susținerea activităților ilegale.
13:00
Acțiunile de urmărire penală au vizat lideri din cadrul unui „grup criminal organizat”, care se ocupă de racolarea tinerilor, pentru organizarea unor destabilizări în capitală, anunță Inspectoratul General de Poliție.
Interceptările telefonice oferă o imagine clară a modului în care liderii grupului încercau participanți pentru a crea haos în capitală. Într-o discuție recentă, o persoană identificată drept Alexandru din Drochia a explicat:
-Eu sunt Alexandru de la «молодёжная организация» de la Drochia. Alexei mi-a spus că aveți vreo doi băieți care vor în «молодёжная организация». Duminică, la Chișinău, să facem un meeting de vreo 2.000 de oameni, 2.000 de băieți, tineri.
Aceștia discutau detaliile organizării deplasării și a recrutării: -Mi-a zis că trebuie 50. Clar lucru că nu mai găsim 50, dar măcar vreo 30 de oameni suntem.
În continuare, în conversație se menționează și costurile implicate pentru a aduce tinerii în capitală:
-Câte 100%, câte 2 de fiecare cap și plus achitarea la drum, dar dacă o să fie mai mulți, clar că o să fie mai mult.
12:00
Ofițerii de investigație și procurorii anticorupție continuă perchezițiile în mai multe localități din țară în cadrul cauzei penale privind spălare de bani, coruperea alegătorilor și finanțarea ilegală cu scop de influențare a alegerilor și referendumului din 20 octombrie.
„O să dea câte 3000 de lei pe lună până la votare. Trebuie să vii la vreo adunare măcar să te vadă lumea. Știi?”
De asemenea, un bărbat, care s-a prezentat din partea Blocului Victorie, se interesează dacă au intrat banii în cont.
„- Vă deranjez din partea Blocului Victorie. Spuneți-mi, vă rog, pe 25 septembrie prin intermediul PSB trebuia să primiți 14 205 (n. r. - ruble) și a doua sumă de 28 550 (n. r. - ruble). Ați primit? -Ți-a venit ceva? -Săptămâna aceasta? -Mi-a venit. Acum am văzut. Până acum nu am văzut, acum am văzut. -Și cât ai? -29 de mii nu știu cât, 92 (n. r. - ruble). -Aha. Haidem în transnistria să-i luăm.”
Iar un bărbat și o femeie discută despre câți bani primesc activiștii.
„ - Tu știi la Orhei cât se dea la acești activiști? -Cât? -60 de mii de ruble. -60 de mii? -Da.”
Amintim că, recent, au fost descoperite rețele de corupere a alegătorilor, coordonate de susținătorii lui Ilan Șor. Peste 130 de mii de persoane au fost implicate în scheme de influențare a alegerilor, inclusiv prin recompense financiare și promisiuni electorale, potrivit unui raport realizat de autoritățile moldovene.