Fermierii amenință cu noi proteste: „Promisiunile autorităților rămân nerespectate”. Ce spune Ministerul Agriculturii
Fermierii amenință din nou cu proteste, după ce, în opinia lor, revendicările nu le-au fost auzite. Aceștia s-au adunat din nou în fața Parlamentului, unde au reamintit autorităților despre solicitările lor. Protestele ar putea începe doar după ce vor termina lucrările în câmp. În replică, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) spune că depune eforturi pentru sprijinirea agricultorilor și că a fost luată o serie de măsuri în comun cu Guvernul pentru a susține agricultorii afectați de fenomenele naturale din acest an.
Agricultorii se plâng că nu au niciun rezultat din tot ce le-a fost promis de autorități în urma discuțiilor despre modificarea legii care oferă posibilitatea suspendării plăților față de creditori pentru o perioadă de șase luni.
„Noi nu înțelegem un lucru: de ce în acest timp, de când am făcut protest în fața Președinției și am venit cu solicitare către președinte în ziua promulgări legii, nu s-au întreprins măsuri, noi nu am cerut nimic în afară de a pune pe pauză promulgarea legii și de a fi trimisă înapoi la autor pentru a fi modificată”, a declarat Alexandr Brînză, președintele Asociației „Forța Fermierilor”.
În sudul țării cel mai mult au fost afectate patru raioane. Dinu Todos, un fermier din Cahul, spune că agricultorii au foarte multe datorii bancare, iar unii dintre aceștia au intrat în faliment.
„Cahulul, Cantemirul, Vulcăneștiul și Taraclia suntem patru raioane care avem trei ani de secetă, dar secetă severă, nu secetă parțială, dar chiar cu 90% afectate culturile. Pentru noi trei ani de secetă și cu așa împrumuturi, situația financiară este foarte gravă. Avem fermieri foarte mulți care sunt în faliment”, a spus Dinu Todos, agricultor din Cahul.
„Agricultorii la moment din cauză că au fost și ploile care au durat câteva săptămâni acum se află în câmp pentru a însămânța culturile de toamnă, dar protestele nu au fost anulate, ele vor fi dacă nu se vor respecta acele promisiuni care au fost făcute de toți”, a menționat Alexandru Bădărău, director al Asociației „Forța Fermierilor”.
În replică, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare anunță că pentru agricultori a fost alocată suma de 100 de milioane de lei din bugetul de stat. Totodată, FAO oferă Republicii Moldova 400 de tone de material semincer de grâu. La fel, agricultorii afectați de calamități au la dispoziție încă opt zile pentru a prezenta certificatele de calamitate și pentru a discuta reeșalonarea datoriilor cu băncile și furnizorii de inputuri agricole. Ministerul mai spune că Bolea a avut o întrevedere oficială cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, informând-o personal despre situația din sectorul agricol din Republica Moldova și necesitatea sprijinului financiar extern.