Social

Festivalul Etniilor: Diversitate culturală și tradiții, reunite în centrul Chișinăului

„Unitate prin diversitate” este genericul Festivalului Municipal al Etniilor, desfășurat astăzi în Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt” din capitală. Oamenii care au ales să-și petreacă timpul în parc, mai ales cei pasionați de diversitatea culturală, au avut ocazia să exploreze cele 15 curți etnice, unde au fost prezentate specificul și tradițiile etnoculturale ale minorităților naționale. Evenimentul a fost animat de dansuri populare și expoziții tematice, iar mulți dintre cei prezenți au procurat suvenire și s-au delectat cu bucatele tradiționale. Potrivit organizatorilor, acest festival celebrează multiculturalismul și promovează toleranța interetnică.

Fiecare asociație etnoculturală s-a pregătit ca la carte de acest festival.

Polonia se numără printre țările care a venit la acest festival să arate tradițiile, bucătăria, dar și portul popular specific statului. Pâinea coaptă după rețeta poloneză veche a fost cea mai solicitată la acest festival.

„Acest festival este o oportunitate pentru a ne reprezenta pe noi, pentru a face cunoștință cu alte organizații, culturi și tradiții. Noi am venit cu o expoziție de suvenire poloneze, păpuși poloneze, avem o fată care coace pâine după rețeta veche poloneză. Am venit cu bucătăria poloneză, prăjitură, în română colțunași, în rusă vareniki. Costumul reprezintă nu doar elemente poloneze, este un costum tradițional din zona Cracovia”, a spus Ana Golub, președinta Asociației Femeilor Poloneze.

Armenia vine în fiecare an la acest festival. În acest an, reprezentanții acestei culturi au decis să pună o masă, iar fiecare doritor poate să se apropie să se delecteze din bucătăria armeană sau să citească o carte specifică acestei culturi. Unii au decis să încerce jocul în Narde, un joc popular în Armenia.

„Noi am adus copturi, Baclava tradițională și Gata. La fel, fructe uscate, caise, smochine și arahide. Din tradiții ce putem să arătăm este Nardele, cărțile noastre, costumele noastre, piesele”.

„Ea este îmbrăcată în costumul nemților basarabeni. Acesta galben, dacă vedeți acest șiret galben, cu cât el este mai bogat și scump, este un indiciu - arată din ce familie este femeia”, au menționat participanții.

Cei care au decis să viziteze stand-ul culturii din Germania au avut ocazia să savureze vestitele crenvuști bavareze. Oamenii au făcut cunoștință și cu portul popular.

Vizitatorii de la noi din țară, cât și de peste hotare au rămas impresionați de decorul acestui festival. Aceștia spun că e o ocazie bună de a face cunoștință cu tradițiile și cultura altor țări:

„E ceva nou pentru noi, pentru că suntem din România și am venit special pentru că știam că e sărbătoarea voastră, a Republicii Moldova, ce să zic, e altceva decât ce știm noi”.

„Foarte interesant, mie îmi place, eu în fiecare an vin aici”. „Foarte bine, frumos, se întâlnesc toate națiunile cum s-ar spune”. „E o idee foarte bună, pentru că întrunește toate etniile și arată că toți suntem egali. Întodeauna are un colorit aparte și fiecare etnie vine cu o carismă aparte și ne întrunește oarecum”.

Telegram: Primăria Chișinău
Sursa: Telegram: Primăria Chișinău

În total, la evenimentul municipal al etniilor au participat 21 de asociații etnoculturale. Evenimentul are drept obiectiv valorificarea și perpetuarea tradițiilor comunităților etnice, precum și dezvoltarea dialogului intercultural, între reprezentanții diferitor etnii, care locuiesc pe teritoriul Republicii Moldova.

Citește mai mult