Revista presei // Implicarea preoților în campania de colectare a semnăturilor pentru Victoria Furtună, sprijinită de Șor
Implicarea preoților în colectarea semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor; importanța sprijinului european în combaterea propagandei ruse în Republica Moldova; precum și primele sancțiuni după analiza rapoartelor financiare privind finanțarea campaniei electorale. Acestea sunt principalele titluri ale presei, trecute în revistă.
TV8 informează că, în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și anumiți preoți din nordul țării. Aceștia au adunat semnături de la localnici din sate, folosind pretexte false. Cu câteva săptămâni înainte, aceiași preoți au efectuat un pelerinaj la Moscova, de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR. Totodată, preoții și episcopul de Bălți și Fălești nu sunt singurii care s-au mobilizat pentru a sprijini candidatura fostei procuroare; o situație similară se regăsește și în parohiile din raionul Florești, subordonate Eparhiei de Soroca și Drochia.
Guvernul de la Chișinău estimează că cel puțin 100 de milioane de euro au fost direcționați din Rusia către Moldova pentru a manipula alegerile și referendumul pro-UE din 20 octombrie. Acesta nu este primul avertisment privind interferența Rusiei; în iunie, SUA, Regatul Unit și Canada au semnalat că Moscova încearcă să se amestece în politica moldovenească și că ar putea provoca proteste în masă dacă campania sa eșuează, scrie The Observer într-un reportaj realizat la Chișinău, transmis de Moldpres. În primăvara trecută, ofițerii vamali au interceptat peste 100 de pasageri veniți din Rusia prin Armenia, fiecare transportând sume de bani puțin sub 10.000 de euro, pragul pentru declararea obligatorie. Într-o singură noapte, autoritățile de la aeroportul din Chișinău au confiscat peste 900.000 de euro.
Ziarul de Gardă informează că, în urma ședinței Comisiei Electorale Centrale, mai mulți candidați la funcția de președinte au primit avertismente pentru diverse încălcări legate de finanțarea primei săptămâni a campaniei electorale. Printre aceștia, Tudor Ulianovschi a fost identificat cu cele mai multe nereguli, conform Comisiei. Sancțiunea a fost aplicată după ce s-a constatat că fostul ministru de Externe a utilizat corturi publicitare în valoare de 42.000 de lei, nedeclarate conform legislației în vigoare.
Într-un interviu pentru Radio Chișinău, expertul în relații internaționale Robert Lupițu a subliniat că rezoluția recent adoptată de Parlamentul European, care sprijină Republica Moldova în combaterea interferențelor Federației Ruse în procesele electorale, are o valoare politică semnificativă. El a afirmat că acest document nu doar că condamnă acțiunile de destabilizare ale Federației Ruse, dar evidențiază și necesitatea ca instituțiile europene să ofere asistență în combaterea propagandei ruse. Lupițu a adăugat că, prin această rezoluție, eurodeputații recunosc că stabilitatea Republicii Moldova este esențială pentru securitatea regiunii și că sprijinul Uniunii Europene este crucial în această luptă. De asemenea, el a subliniat importanța consolidării instituțiilor democratice și a promovării valorilor europene în contextul provocărilor cu care se confruntă țara.
Realitatea.md titrează că neutralitatea Republicii Moldova nu constituie o garanție a securității naționale, iar Uniunea Europeană ar fi adevărata garanție a justiției corecte în țară, potrivit declarațiilor lui Iulian Groza, directorul executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene. Expertul subliniază că justiția joacă un rol crucial în procesul de negociere a aderării Moldovei la UE. Pentru a se asigura că se depun eforturi în acest domeniu, primul capitol de negocieri, din cele 35, va fi dedicat justiției și, totodată, va fi și ultimul care se va încheia. Aceasta oferă o garanție suplimentară pentru o țară care își reformează justiția de 33 de ani.
TVR Moldova publică opinia jurnalistului Constantin Uzdriș, care afirmă că alegerile din Moldova au fost de multe ori imprevizibile, în special din cauza vectorului extern adoptat de noua guvernare. Uzdriș subliniază că, după anunțarea organizării referendumului, Moscova a inițiat mai multe acțiuni politice menite să zădărnicească referendumul și integrarea Republicii Moldova în spațiul valoric european. Socialiștii lui Igor Dodon au fost printre primii care au reacționat, având îndemnuri venite de la Kremlin, lansând discuții despre dragostea față de „est și vest”, „neutralitate permanentă” și alte teme favorite ale Moscovei. Ulterior, la Moscova, sub privirile fugarului Ilan Șor, condamnat la 14 ani de închisoare, a fost creat blocul „Victorie”, care include mai multe partide afiliate oligarhului și Kremlinului. Constantin Uzdriș explică că, în perioada 2023-2024, organele de drept din Moldova au descoperit sute de scheme de finanțare ilegală a acestor formațiuni politice, precum și metode de corupere a populației și finanțare a unor surse media obscure care promovează dezinformarea și știri false.