Externe

Revista presei internaționale: Regimul de la Phenian trimite oameni pentru a lupta în Ucraina; Bărbat arestat cu arme încărcate, mergând spre mitingul lui Trump

Presa internațională scoate în evidență noi informații despre războiul ruso-ucrainean, referindu-se inclusiv la lichidarea unor prizonieri ucraineni și la prezența soldaților nord-coreeni care luptă de partea Rusiei. Refacerea relațiilor dintre Uniunea Europeană și Marea Britanie, rezultatele alegerilor parlamentare din Lituania și o nouă tentativă de asasinat asupra candidatului republican la președinția SUA, Donald Trump, se numără printre alte evenimente abordate de presa străină.

Kievul acuză Rusia că soldații ei au ucis nouă operatori de drone ucraineni în regiunea Kursk după ce aceștia s-au predat, titrează Kyiv Post. Publicația amintește că la începutul acestei luni, Procuratura Generală a Ucrainei a mai denunțat uciderea altor 16 soldați ucraineni capturați în regiunea parțial ocupată Donețk. Până acum au fost înregistrate numeroase cazuri în care trupele ruse au executat prizonieri ucraineni neînarmați, notează Kiev Post, precizând că autoritățile ucrianene au trimis duminică o scrisoare Organizației Națiunilor Unite în care învinuiesc Rusia de crime de razboi, acuzații pe care Moscova nu le-a comentat.

Între timp, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat că Rusia a început să fie ajutată de Coreea de Nord nu numai cu arme, ci și cu trupe, ceea ce necesită aprofundarea relațiilor Kievului cu partenerii occidentali, relatează Kyiv Independent. În ultimele două săptămâni, reprezentanții Ucrainei și Coreei de Sud susțin tot mai des că regimul de la Phenian trimite din ce în ce mai mulți oameni pentru a lupta de partea Rusiei, Kremlinul numind aceste afirmații false, consemnează BBC.

Iar în Tatarstan, mai mulți recruți au primit pe cardul bancar plăți pentru semnarea unui contract cu Ministerul Apărării, deși ei spun că nu au semnat nimic, transmite The Insider. Mama unuia dintre recruți, susține că încă doi dintre colegii fiului ei, crescuți în orfelinat, au primit aceleași transferuri, care se fac pentru participanții la așa numita operațiune specială din Ucraina. Părintele a contactat parchetul militar al garnizoanei Celiabinsk și departamentul de investigații militare, cerând să se stabilească autenticitatea semnăturii de pe contract, care a servit drept motiv pentru transferul de bani. La unitatea militară din Chebarkul, unde își fac serviciul recruții, incidentul a fost explicat printr-o defecțiune a computerului, remarcă publicația.

Președintele american Joe Biden urmează să ajungă în Germania vineri, 18 octombrie, după ce săptămâna trecută și-a anulat vizita din cauza uraganului Milton, care a lovit Statele Unite, transmite Reuters. Agenția de presă amintește că anuarea vizitei lui Biden în Germana a dus la reprogramarea summit-ului liderilor țărilor din așa-numitul format de la Rammstein, care sprijină militar Ucraina. Reuniunea trebuia să fie dedicată discuțiilor pe tema dreptului Ucrainei de a ataca cu arme occidentale cu rază lungă de acțiune teritoriul Rusiei și urma să culmineze cu prezentarea „planului victoriei” elaborat de Kiev, amintește Reuters.

Șeful diplomației britanice, David Lammy, va participa luni la Luxemburg la o reuniune a miniștrilor de externe ai UE, marcând încă o dată dorința Londrei de a "aprofunda legăturile" cu "partenerii săi europeni", relatează AFP. Este prima participare a Regatului Unit la o întâlnire a miniștrilor de externe ai celor 27 "după mai bine de doi ani", precizează agenția de presă. Aceasta face parte din dorința de a "colabora mai strâns asupra afacerilor internaționale și de a consolida parteneriatul" dintre Londra și Uniunea Europeană "pe probleme de securitate", relatează AFP, citând un comunicat al diplomației britanice. Potrivit acestuia, pe ordinea de zi figurează Orientul Mijlociu și războiul ruso-ucrainean. Ajuns la putere în iulie, guvernul laburist este "hotărât să-și reseteze relațiile" cu UE, amintește France Press, precizând că David Lammy a fost invitat de șeful diplomației europene, Josep Borrell, după vizita făcută la Bruxelles pe 2 octombrie de premierului britanic Keir Starmer. Șeful executivului de la Londra a promis o relație "mai constructivă" cu UE, după anii marcați de Brexit, intrat în vigoare la 1 ianuarie 2021, conchide AFP.

În Lituania se schimbă puterea, însă politica externă a țării va rămâne aceeași, relatează agenția locală de știri Delfi. Potrivit acesteia, în urma primului tur al alegerilor parlamentare desfășurate duminică, Partidul Social Democrat din opoziție a ieșit învingător cu aproximativ 20% din voturi, depășind cu câteva procente partidul conservator aflat la guvernare. Delfi estimează că acesta din urmă va trece în opoziție, iar social-democrații vor forma o coaliție de guvernare împreună cu alte trei formațiuni politice care au depășit pragul electoral, fiind vorba de alianța democraților, cea a creștinilor și a verzilor. În primul tur al alegerilor au fost aleși 70 de parlamentari, alți 71 urmând a fi votați în cel de-al doilea tur la care participă doar paritdele clasate pe primele două locuri, explică agenția lituaniană de presă. E de așteptat ca social-democrații să se impună din nou, însă schimbarea guvernării nu va reorienta cursul politicii externe, principalele partide pledând pentru un sprijin puternic pentru Ucraina și o apărare consolidată împotriva amenințărilor venite dinspre Rusia, conchide Delfi.

Sâmbătă, un șofer a fost arestat lângă un miting al lui Donald Trump în Coachella, California, după ce s-au găsit mai multe arme și legitimații false în mașina acestuia, transmite CNN, precizând că bărbatul a fost eliberat pe cauțiune în aceeași seară. The Guardian îl citează pe șeriful local potrivit căruia bărbatul intenționa să-l asasineze pe fostul președinte, aceasta fiind a treia tentativă de acest fel îndreptată împotriva candidatului republican în actuala campanie electorală. Cursa electorală între Donald Trump și candidatul democraților Kamala Harris pentru alegerile prezidențiale din 5 noiembrie rămâne foarte strânsă, subliniază publicația, făcând referire la ultimele sondaje.

Sute de femei au protestat în Turcia împotriva unui val de crime comise asupra femeilor, ca răspuns la o dublă ucidere recentă din Istanbul, transmite Euractiv. Gulizar Sezer, mama unei tinere care a fost ucisă, s-a adresat și ea la miting. Cadavrul fiicei ei a fost găsit în iunie după ce a fost aruncat în mare, învelit într-un covor, notează publicația. Alte proteste au avut loc în capitala Ankara și Izmir, un alt oraș important, potrivit fotografiilor postate de o federație pentru drepturile femeilor. Proteste similare au avut loc zilnic, timp de o săptămână în toată țara, în special în campusurile universitare. Potrivit unui grup de monitorizare citat de Euractiv, pe parcursul acestul an au fost ucise aproape 300 de femei, în țara cu 85 de milioane de oameni, cu peste 160 de crime „suspecte”, clasificate oficial ca sinucideri sau accidente. În 2021, Turcia s-a retras din Convenția Consiliului Europei privind prevenirea violenței împotriva femeilor, cunoscută sub numele de Convenția de la Istanbul. Documentul obliga autoritățile naționale să investigheze și să pedepsească violența împotriva femeilor.

Lidia Petrenco

Lidia Petrenco

Autor

Citește mai mult