Veaceslav Platon, acuzat de retragerea a peste 48 de miliarde de ruble din Rusia
Controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon, este acuzat de retragerea a peste 48 miliarde de ruble din Rusia, echivalentul a 480 de milioane de dolari, conform unei noi investigații efectuate de Ministerul Afacerilor Interne al Federației Ruse, a transmis RIA Novosti.
Conform anchetei, între 2013 și 2014, Platon, acționar la „Moldindconbank” S.A., a coordonat operațiuni valutare ilegale, implicând peste 20 de organizații de credit din Rusia. Fondurile au fost transferate în străinătate sub pretextul unor operațiuni valutare, care erau controlate de Platon și complicii săi, printre care Alexandr Corkin, Vladimir Plahotniuc și Renato Usatîi.
În prezent, dosarul penal a fost trimis spre examinare Judecătoriei raionale Preobrajenski din Moscova, în absența lui Platon, deoarece procuratura Republicii Moldova a refuzat extrădarea sa către Rusia. Veaceslav Palton s-ar afla acum în Marea Britanie.
Anterior s-a raportat că Plahotniuc și Usatîi au fost dați în urmărire internațională, iar împotriva lor s-a emis un mandat de arestare în lipsă.
Am solicitat un comentariu de la Veaceslav Platon privind noile învinuiri, însă deocamdată nu am primit un răspuns.
Anterior, Platon a declarat că banii transferați prin schema „Russian Laundromat” a fost o retragere de capital și nu „o spălare de bani”.
Veaceslav Platon este un om de afaceri moldovean cunoscut pentru implicarea sa în mai multe scheme financiare de amploare și dosare penale. A fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova între 2009 și 2010 și deținea acțiuni semnificative în mai multe instituții financiare, inclusiv Moldindconbank.
Platon a devenit cunoscut pentru rolul său în schema „Russian Laundromat”, prin care au fost transferate ilegal miliarde de dolari din Rusia prin bănci din Republica Moldova. În 2016, a fost arestat în Ucraina și extrădat în Republica Moldova, unde a fost condamnat la 18 ani de închisoare pentru implicarea sa în frauda legată de dispariția unui miliard de dolari din sistemul bancar moldovenesc. Acest caz, cunoscut sub numele de „furtul miliardului”, a afectat grav sectorul financiar al țării.
În 2020, procurorul general al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo, a declarat că procesul lui Platon s-a bazat pe dovezi falsificate, ceea ce a dus la eliberarea sa. Recent a fost condamnat în absență de o instanță din Moscova la 20 de ani de închisoare pentru retragerea a peste 126 de miliarde de ruble din Rusia.