Social

„Cinci minute de securitate”: Expert, despre impactul prezenței ilegale a trupelor ruse în regiunea transnistreană

De mai bine de trei decenii, pe teritoriul Republicii Moldova, în regiunea transnistreană, staționează ilegal trupe ale Federației Ruse. Deși autoritățile de la Chișinău au solicitat în repetate rânduri Rusiei să-și retragă trupele militare, Grupul Operațional al Trupelor Ruse din regiunea transnistreană efectuează periodic exerciții militare, astfel încălcând legislația Republicii Moldova și provocând mai multe tensiuni în regiune.

Imagine simbol
Sursa: Imagine simbol

Această enclavă dă mari bătăi de cap oficialilor de la Chișinău care încearcă să găsească soluții pașnice de a reintegra regiunea în câmpul constituțional al Republicii Moldova, astfel ca până în 2030 să reușească integrarea în Uniunea Europeană împreună cu regiunea transnistreană. Rămâne o necunoscută dacă le vor reuși autorităților de la Chișinău să găsească o soluție pentru regiunea transnistreană în parcursul european al Republicii Moldova.

Unul dintre ascultătorii Radio Moldova a întrebat experții noștri: „Ce se întâmplă cu regiunea transnistreană dacă țara noastră aderă la NATO? Cum ar reacționa Rusia și dacă NATO ne-ar accepta cu un conflict înghețat?”

A răspuns la această întrebare cercetătorul științific la Centrul Român de Studii Ruse și Program Assistant în cadrul German Marshall Fund of the United States, Laurențiu Pleșca: „Să știți că regiunea transnistreană, de fapt, reprezintă un subiect foarte delicat în contextul aderării Republicii Moldova nu doar la NATO, ci chiar și la Uniunea Europeană, pentru că un conflict înghețat precum cel din regiunea transnistreană complică procesul de aderare. Alianța Nord-Atlantică are o politică de a nu accepta noi membri cu astfel de conflicte pe teritoriul lor, iar aderarea la NATO practic necesită rezolvarea acestui conflict, ceea ce este o sarcină foarte grea pentru autoritățile Republicii Moldova. Totuși, pentru Uniunea Europeană aderarea regiunii transnistrene nu reprezintă un impediment atât de mare, este pentru că, de fapt, putem să intrăm în UE în două viteze.”

Laurențiu Pleșca mai spune că pentru aderarea Republicii Moldova la NATO avem nevoie de consens în societate.

„Este nevoie ca cel puțin jumătate din populația Republicii Moldova să-și dorească acest lucru, ceea ce nu este cazul în momentul de față, dar asta nu înseamnă că nu se poate întâmpla în viitor. Pentru ca acesta să se întâmple, este nevoie de o adevărată campanie de informare a moldovenilor despre ce înseamnă Alianța Nord-Atlantică.”

Referitor la cum ar acționa Federația Rusă dacă NATO ne-ar accepta în componența sa, probabil reacția ar fi una negativă, mai subliniază Laurențiu Pleșca.

„Pentru că știm cu toții că Rusia vede NATO ca pe o alianță militară adversară și a demonstrat deja în trecut că nu acceptă cu ușurință extinderea NATO în vecinătatea sa, vedem exemplul Ucrainei. Totuși, probabil că în acest caz unic există posibilitatea pentru Republica Moldova, ca printr-un efort diplomatic susținut între statele din vecinătate, dar și Uniunea Europeană, Statele Unite, să se găsească soluții care să permită Moldovei să adere la NATO în viitor, dar, totuși, conflictul transnistrean trebuie rezolvat până atunci. Cu aceasta, nu avem o cale de întoarcere.”

După cum a explicat analistul Laurențiu Pleșca, potrivit politicii Alianței Nord-Atlantice, NATO nu va accepta în componența sa o țară cu un conflict militar nesoluționat, or astăzi în regiunea transnistreană staționează aproximativ 1.500 militari ruși în cadrul GOTR, o parte importantă dintre ei sunt locuitori ai regiunii transnistrene care au și cetățenia rusă. La fel, în depozitul rusesc de la Cobasna ar fi peste 20 de mii de tone de arme și muniții.

În declarația finală a Summit-ului NATO de la Washington, alianța Nord-Atlantică promite sprijin în contracararea atacurilor hibride permanente asupra Moldovei din partea Rusiei și cere Kremlinului retragerea trupelor care staționează ilegal în stânga Nistrului.

Liderii NATO au salutat eforturile Chișinăului de a avansa pe calea europeană și au anunțat că vor ajuta Moldova să-și întărească securitatea și apărarea. „Cerem Rusiei să-și retragă toate forțele din Republica Moldova și Georgia, staționate acolo fără acordul autorităților constituționale”, se arată în documentul NATO - în același alineat în care se afirmă că Rusia poartă responsabilitatea exclusivă pentru războiul din Ucraina.

Este important de menționat că, la summitul OSCE de la Istanbul din 1999, Rusia s-a angajat să își retragă integral trupele din Republica Moldova și Georgia, conform Actului Final al Tratatului FACE adaptat (Forțele Armate Convenționale în Europa) și al Declarației finale a summitului OSCE, angajament pe care nu l-a respectat nici până în prezent.

Citește mai mult