Calendarul Zilei // 12 ani fără artistul plastic Glebus Sainciuc
Radio Moldova vă prezintă Calendarul Zilei - cele mai importante evenimente, pe care le consemnăm astăzi, 16 octombrie.
1834: Un puternic incendiu izbucnește la Palatul Westminster, distrugând mare parte din clădirile complexului.
1847: Pentru prima data a fost publicat romanul "Jane Eyre".
1905: Bengalul este împărțit în două provincii, pe criterii religioase: Bengalul de Vest (hindus) și Bengalul de Est (musulman).
1919: Este sfințită Bazilica Sacré-Cœur din Paris.
1945: Crearea Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură.
1946: Inculpații condamnați la moarte în principalul proces de la Nürnberg au fost executați.
1964: China a detonat prima bombă nucleară. China inițiase programul de arme nucleare încă din anii ’50, după războiul cu Coreea. La început, efortul a primit o susținere constantă din partea URSS, care a trimis în China atât specialiști cât și echipamente tehnice. Cercetarea privind asamblarea și designul armelor nucleare se desfășura la Beijing, la Institutul de Fizică și Energie Atomică. Odată cu răcirea relațiilor sino-sovietice la finele anilor ‘50, rușii și-au retras tot sprijinul, scrie historia.ro. Ruptura dintre cele două state a determinat China să demareze propriul proiect de testare nucleară, sub numele de cod 59-6, adică luna când a fost inițiat. În 2008, guvernul chinez a început să furnizeze subsidii de valoare necunoscută personalului implicat în testările nucleare. China a desfășurat ultimul test pe 29 iulie 1996.
1967: NATO a inaugurat cartierul general de la Bruxelles.
1978: Cardinalul polonez Karol Wojtyla devine Papa sub numele de Ioan Paul al II-lea. A fost primul papă neitalian din anul 1523 și cel de-al 266-lea Papă al Bisericii Catolice. Karol Wojtyla avea 58 de ani în momentul în care a fost ales suveran pontif. Papa Ioan Paul al II-lea a avut unul dintre cele mai îndelungate pontificate din istoria catolicismului, aflându-se în fruntea Vaticanului vreme de 27 de ani, până la decesul său din aprilie 2005.
La 16 octombrie 2012, la vârsta de 93 de ani a decedat artistul plastic Glebus Sainciuc. De-a lungul vieții sale, s-a distins prin originalitatea stilului și umorul subtil. Artist plastic moldovean, portretist, autor a unei originale colecții de măști din papier mâché, Glebus Sainciuc s-a născut la Chișinău, într-o casă de lîngă biserica Sf. Vineri, pe malul râului Bâc, nu departe de casa în care a copilărit și celebra cântăreață Maria Cebotari. A făcut studii la faimosul, pe atunci, Liceu „B.P. Hașdeu”,din capitală. După război, în 1947 absolvește Școala de Arte Plastice „Ilia Repin” din Chișinău, în același an fiind primit în Uniunea Artiștilor Plastici din Moldova. Debuturile sale în pictură sunt marcate de căutările specifice anilor ’30 -’40 ai secolului trecut. Maestrul a participat la mai multe expoziții organizate în muzeele din Chișinău, precum și peste hotare. Creațiile sale se află în zeci de muzee și în sute de colecții particulare.
Sărbători:
Ziua Mondială a alimentației
Ziua internațională a pâinii
Ziua internațională a anesteziologului
Ziua de extindere a relațiilor în afaceri (Networking Day)
Ziua Internațională a Șefului