Externe

Revista presei internaționale: Planul pentru Victoria Ucrainei, făcut public; Albania aspiră la integrarea în UE până în 2030

Presa internațională continuă să relateze despre evoluția războiului ruso-ucrainean, inclusiv despre situația de pe câmpul de luptă. Mai multe publicații atrag atenția că președintele Ucrainei urmează să prezinte azi în parlamentul de la Kiev planul victoriei împotriva Rusia care va fi dezvăluit în următoarele două zile liderilor Uniunii Europene. În atenția presei rămâne și campania electorală pentru alegerile prezidențiale din Statele Unite unde candidatul republican Donald Trump a dansat timp de 40 de minute pe o scenă în fața alegătorilor ceea ce a trezit nedumeriri în privința stării sale de sănătate mentală.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski urmează să prezinte azi în parlamentul de la Kiev planul pentru victoria Ucrainei împotriva Rusiei, transmite Unian. Agenția de presă îl citează pe consilierul șefului biroului prezidențial Mihail Podolyak, potrivit căruia, conținutul planului nu va fi dezvăluit în totalitate. Kyivindependent amintește că în cadrul summitul UE din următarele două zile, pe 17 și 18 octombrie, Zelenski își va prezenta planul pentru victorie și în cadrul summit-ului Consiliului European. Tot în această săptămână, președintele american Joe Biden urmează să călătorească în Germania pentru a se întâlni cu liderii europeni și a discuta despre sprijinul necesar Ucrainei, transmite CNN, citând trei oficiali occidentali.

Între timp, forțele ruse se apropie tot mai mult de orașul Kupiansk, aflat la nord-est de Harkiv, transmite Kyiv Post. Publicația scrie că autoritățile de la Kiev au ordonat evacuarea obligatorie a populației din Kupiansk, oraș recucerit de armata ucraineană în toamna primului an de război la scară largă. În ajunul iernii, orașul supus permanent bombardamentelor rusești, nu va mai putea fi asigurat cu energie electrică, căldură și apă, precizează autoritățile ucrainene citate de Kyiv Post.

Cel puțin 18 soldați nord-coreeni care au fost trimiși să lupte de partea armatei ruse în Ucraina au dezertat deja de pe o poziție situată între regiunile Briansk și Kursk ale Federației Ruse, relatează Ukrainska Pravda. Publicația citează surse din cadrul serviciilor ucrainene de informații potrivit cărora, amata rusă a demarat o operațiune de căutare a dezertorilor. Ukrainska Pravda amintește că președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat că regimul nord-coreean condus de Kim Jong-un își sporește contribuția la eforturile de război ale Kremlinului după ce a furnzat deja Rusiei mari cantități de rachete și muniții.

Cheltuielile săptămânale ale Rusiei pentru războiul din Ucraina au depășit bugetele anuale a 80% din regiunile rusești, relevă The Moscow Times. Potrivit publicației, oficialii ruși plănuiesc în schimb să reducă anul viitor cheltuielile pentru politica socială și educație în timp ce cheltuielile pentru armată și forțele de securitate depășesc 11 trilioane de ruble, ceea ce înseamnă aproximativ 210 miliarde de ruble pe săptămână, sumă care depășește bugetele anuale a 80% din regiunile rusești, a calculat The Moscow Times. Doar 18 din 83 de entități ale Federației Ruse au bugete care depășesc costurile săptămânale ale războiului din Ucraina. Printre acestea se numără Moscova, Sankt Petersburg, precum și regiuni cu industrii miniere și de prelucrare dezvoltate.

Politico relatează că Albania a deschis marți la Luxemburg primele capitole ale negocierii aderării sale la Uniunea Europeană. Albania care a obținut statutul de candidat în 2014, a ținut prima sa conferință de aderare la UE abia în iulie 2022, dar deschiderea primului capitol de negocieri marchează un pas major înainte de aderarea la blocul comunitar, subliniază publicația. „În acest moment suntem pe drum cu idei foarte clare, cu o voință foarte puternică și nu există nicio îndoială că vom realiza ceea ce avem de realizat, adică Albania în UE până în 2030”, a scris într-o postare pe X premierul Edi Rama, care a condus delegația albaneză. Negocierile de marți au avut ca scop evaluarea modului în care Albania respectă criteriile UE în domenii precum funcționarea instituțiilor democratice și a sistemului judiciar, inclusiv aplicarea regulilor economice, achizițiilor publice și controlului financiar, scrie Politico. UE a stabilit acum criterii de referință intermediare – în special în privința capitolelor privind statul de drept – care trebuie îndeplinite înaintea următorilor pași în procesul de negociere, conchide Politico.

Presa de pe mapamond continuă să urmărească evoluția camaniei prezidențiale din SUA, focalizându-și atenția asupra prestației candidatului republican, Donald Trump, la o întâlnire cu alegătorii din Pennsylvania. Trump dansează timp de 40 de minute în timpul unui miting electoral, titrează The Guardian. Ziarul scrie că indignarea opoziției față de demagogia agitată a lui Donald Trump a trezit nedumerire după ce candidatul republican și-a petrecut 40 de minute pe scenă, legănându-se pe fondul melodiilor sale preferate la un miting lângă Philadelphia. Acest comportament a determinat-o pe Kamala Harris care candidează din partea Partidului Democrat să-și exprime aparent îngrijorarea pentru starea de sănătate mentală a lui Trump, notează The Guardian. Personalul lui Trump a descris episodul ca pe o „festă de dragoste” plină de bucurie – poate încercând subconștient să imite tema „bucuriei” pe care Harris a proclamat-o în primele etape ale campaniei ei, remarcă autorul articolului.

Consilierul lui Trump, Dan Scavino, a răspuns postării lui Harris, acuzându-i pe democrați că au manipulat videoclipurile și că „l-au scos din context”, eliminând remarcile lui Trump despre câștigarea în noiembrie, înainte ca muzica să fie redată, notează Axios.

Într-un editorial publicat de The New York Times, autorul explică de ce petrecerea de dans ciudată a lui Trump pare profund alarmantă. „După trei sau patru întrebări, doi participanți au căzut de la căldură. Nimeni nu părea să știe ce să facă. Și dintr-o dată Trump a anunțat că restul evenimentului toți urmează să se bucure de playlistul campaniei sale. A stat pe scenă legănându-se și zâmbind, mișcându-și uneori brațele, timp de 40 de minute. Alegătorii merită să știe dacă Trump alunecă din punct de vedere cognitiv. La 78 de ani, la fel ca mulți alții de vârsta lui, este posibil ca Trump să fi intrat într-o perioadă de declin cognitiv permanent. Fără un control medical adecvat, este imposibil de spus. Dar spectrul unei alunecări ireversibile este ceea ce îi sperie serios pe unii alegători – și ar trebui să sperie propria echipă a lui Trump. Aceasta este ceea ce mulți americani erau destul de siguri că se întâmplă cu președintele Biden, chiar dacă s-a manifestat diferit”.

Lidia Petrenco

Lidia Petrenco

Autor

Citește mai mult