Electorala

Persoanele cu dizabilități din R. Moldova întâmpină dificultăți în exercitarea dreptului la vot. Povestea Elenei Crîșmari

Majoritatea secțiilor de votare din Republica Moldova rămân inaccesibile persoanelor cu dizabilități, limitându-le dreptul fundamental de a-și exercita votul. Deși s-au înregistrat unele progrese în ultimii ani, problema accesului rămâne una acută. Persoanele cu deficiențe locomotorii sau senzoriale încă se confruntă cu obstacole semnificative în ziua alegerilor. Însă, în ciuda acestor dificultăți, unii dintre ei nu doar că reușesc să voteze, dar se implică activ pentru a schimba lucrurile. Un astfel de exemplu este Elena Crîșmari, care, după ce a întâmpinat greutăți la votare, a decis să lupte pentru accesibilizarea instituțiilor publice din comunitatea sa.

Povestea Elenei Crîșmari: De la dificultăți la implicare activă

Elena Crîșmari, din satul Dolna, raionul Strășeni, s-a confruntat de multe ori cu discriminare și inaccesibilitate în secțiile de votare din cauza dizabilității sale locomotorii. În lipsa rampelor și a cabinelor adaptate, ea a fost nevoită să voteze de acasă. Însă un incident care a marcat-o profund, când a văzut o bunică urcând în genunchi pe treptele secției de vot, a determinat-o să acționeze.

„Atunci am zis: până aici! A fost ultima picătură”, își amintește Elena. Drept urmare, la alegerile locale din 2019, a decis să candideze pentru funcția de consilier local. În ciuda discriminării la care a fost supusă – cu insulte și atacuri la adresa sa – a câștigat un mandat și a devenit un exemplu de implicare civică. Astăzi, Elena este la al doilea mandat și luptă pentru accesibilizarea clădirilor publice din localitatea ei. „În prezent avem rampe de acces și o cabină de vot adaptată pentru persoanele cu dizabilități”, povestește ea cu mândrie.

Un progres limitat în accesibilitatea secțiilor de votare

În ciuda eforturilor unor activiști și a Guvernului, situația generală rămâne problematică. Directorul executiv al Asociației INFONET, Victor Koroli, explică faptul că mai puțin de 1% dintre secțiile de votare din Republica Moldova sunt complet accesibile. „În perioada 2018-2023, am făcut auditul a 100% din secțiile de vot. Rezultatele sunt dramatice: doar 24% sunt parțial accesibile, iar 74% sunt complet inaccesibile,” afirmă Koroli.

Cu toate acestea, el recunoaște că există progrese minore, datorită sprijinului partenerilor internaționali. Un proiect al Băncii Mondiale, care se va finaliza în decembrie 2025, vizează îmbunătățirea condițiilor de accesibilitate și igienă în 150 de grupuri sanitare din școlile din țară, ceea ce ar putea influența și accesul în secțiile de votare care funcționează în aceste instituții.

Ce soluții oferă autoritățile pentru persoanele cu dizabilități?

Una din soluțiile pentru ca persoanele cu dizabilități să-și exercite dreptul la vot este urna mobilă, explică secetara Comisiei Electorale Centrale, Dana Munteanu. Pentru scrutinul de duminică, autoritatea electorală va pune la dispoziție aproximativ 500 de cabine de vot mobile.

„Fiecare secție de votare este dotată cu o cabină de vot specială pentru persoanele cu dizabilități. Fiecare secție de votare a fost dotată deja cu o lupă specială care permite mărirea textului buletinului de vot, la fel, avem și plicuri trafaret pentru fiecare tip de buletin, pentru referendum și pentru prezidențiale. În cazul în care va fi necesar, o să fie făcută și iluminare separată. Chiar acum lucrăm la Comisia Electorală Centrală la actualizarea listei secțiilor de votare accesibile, prin urmare, alegătorii sunt încurajați să verifice care este gradul de accesibilitate a secției la care votează pe harta pusă la dispoziție de Comisia Electorală Centrală,” susține Munteanu.

Respectarea, promovarea și protejarea drepturilor persoanelor cu dizabilități în egală măsură cu a altor categorii de persoane este obiectivul esențial asumat de Republica Moldova acum 14 ani, când a ratificat Convenția ONU. Totuși, ultima evaluare a programului național de incluziune socială și a acțiunilor întreprinse în această direcție pentru anii 2017-2022 au scos în evidență că accesibilizarea procesului electoral s-a desfășurat lent, iar unele acțiuni au fost realizate parțial.

Potrivit datelor statistice, pe teritoriul Republicii Moldova locuiesc peste 162 de mii de persoane cu dizabilități, care constituie aproximativ 7 procente din populația țării noastre.

Acest material a fost realizat în cadrul Campaniei Uniți împotriva crimelor motivate de prejudecată, realizată de Asociația Presei Independente (API) în parteneriat cu un grup de ONG-uri din domeniile drepturilor omului și justiție, cu sprijinul Millennium Partners.

Autor: Cristina Prisacari

Citește mai mult