Electorala

Funcționari electorali implicați în schemele de corupție ale lui Șor? Președinta CEC solicită demisii și investigații

Comisia Electorală Centrală (CEC) a solicitat Inspectoratului General al Poliției (IGP) să investigheze posibila implicare a funcționarilor electorali în schemele de corupere masivă a alegătorilor, care ar fi orchestrate de fugarul Ilan Șor, condamnat în dosarul „Frauda Bancară”. Președinta autorității electorale, Angelica Caraman, le-a cerut funcționarilor electorali care ar fi implicați sau asupra cărora planează suspiciuni de corupție să colaboreze cu organele de drept și să își prezinte demisia.

„În contextul informațiilor apărute în spațiul public și intens mediatizate referitoare la pretinsele acțiuni de corupere masivă a alegătorilor, apar și suspiciuni rezonabile că în aceste liste ar putea fi implicați și funcționari electorali, membri ai consiliilor electorale de circumscripție sau birouri electorale. (…) Pentru a asigura integritatea organelor electorale, dar și a întregului proces electoral, CEC a solicitat IGP să prezinte informația, dacă în lista celor, dau cifra care a fost mediatizată, peste 130.000 de persoane care ar fi fost corupte de anumite persoane sau competitori electorali, figurează și funcționari electorali în privința cărora ar putea fi efectuate măsuri speciale de investigație sau urmărite penală aferentă acestei cauze anunțate.”

Caraman a făcut un apel public către funcționarii electorali implicați sau suspectați că ar fi acceptat mijloace financiare în schimbul influențării procesului electoral să colaboreze cu organele de anchetă și să demisioneze din funcțiile deținute.

Recent, au fost dezvăluite rețele de corupere a alegătorilor, care ar fi coordonate de susținătorii lui Ilan Șor. Potrivit informațiilor furnizate de IGP și Procuratura Anticorupție, peste 130.000 de persoane au fost implicate în scheme de influențare a alegerilor, inclusiv prin recompense financiare și promisiuni electorale. Mai mult, potrivit unui raport de monitorizare realizat de Promo-LEX, au fost descoperite sume de peste 2 milioane de lei nedeclarate, folosite pentru mită electorală sub formă de „pomeni” pentru alegători.

Pe 7 octombrie, CNA a anunțat că a recepționat peste 100 de procese-verbale de constatare a faptelor de corupere electorală pasivă de la IGP. Este vorba despre cazuri în care alegătorii au pretins, acceptat sau primit bunuri, servicii sau avantaje în scopul influențării votului în cadrul alegerilor.

Ecaterina Arvintii

Ecaterina Arvintii

Autor

Citește mai mult