Aderare UE

Republica Moldova a semnat cu UE două acorduri privind cooperarea în domeniul justiției

La Bruxelles, au fost semnate două acorduri cu Uniunea Europeană, care vor deschide noi oportunități pentru Republica Moldova în cadrul programelor „Justiție” (JUST) și „Cetățeni, egalitate, drepturi și valori” (CERV) pentru perioada 2021-2027. Semnarea acordurilor a avut loc în cadrul întrevederii în marja sesiunii de screening bilateral al legislației Republicii Moldova. Anunțul a fost făcut de ministra Justiției Veronica Mihalov-Moraru în cadrul unui briefing de presă.

„Aceste acorduri vor oferi noi oportunități pentru cetățenii Republicii Moldova de a accesa programe și granturi privind dezvoltarea sistemului judiciar, formarea judiciară în utilizarea instrumentelor Uniunii Europene, accesul efectiv la justiție al victimelor, implicarea mai mare a cetățenilor în viața democratică și întărirea mecanismului de protecție a drepturilor fundamentale”, a declarat Veronica Mihailov-Moraru.

Astfel, prin aderarea la Programul „Justiție”, destinat fortificării sistemului judiciar independent și eficient, Republica Moldova va beneficia de suport și expertiză în domeniul cooperării judiciare în materie penală și civilă, în domeniul formării judiciare, de posibilitatea obținerii unor măsuri reparatorii eficiente, inclusiv prin mijloace electronice (e-justitie) etc. Programul este destinat autorităților naționale care vor putea aplica pe segmentul reformei justiției, dar și organizațiilor societății civile, în special pentru capitolul acces la justiție.

Acordul privind participarea la programul „Cetățeni, egalitate, drepturi și valori” urmărește să sprijine dezvoltarea unei societăți democratice și bazate pe drepturi, prin accesul la mecanismele de suport pentru organizațiile societății civile. Moldova va participa ca țară asociată la componentele programului care promovează drepturile omului, egalitatea de gen și combaterea violenței. Aderarea la acest program va permite instituțiilor și organizațiilor neguvernamentale să acceseze granturi din partea Comisiei Europene în domeniile acoperite de Capitolul 23 și 24 ale legislației Uniunii Europene. Acest acord va contribui la implicarea cetățenilor în viața democratică și va întări mecanismele de protecție a drepturilor fundamentale.

Ambele acorduri vor intra în vigoare în momentul în care părțile vor notifica despre finalizarea procedurilor interne necesare în acest scop. Prin aceste parteneriate, Republica Moldova își reafirmă angajamentul de a implementa reforme fundamentale în spiritul valorilor europene, care consolidează democrația, statul de drept și drepturile fundamentale ale cetățenilor.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult