Social

Noul sistem de avertizare pentru situații de urgență în Republica Moldova ar putea fi denumit „Mold-alert”

Sistemul de alertă, care va permite difuzarea mesajelor de avertizare pentru populație în caz de fenomene meteo extreme, inundații, dar și alte situații care pun în pericol viața și sănătatea cetățenilor, ar putea fi denumit „Mold-alert”. Precizarea a fost făcută de șeful Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), Alexandru Oprea, la emisiunea „Dimineața” cu Radio Moldova. Potrivit lui, sistemul de alertă va fi similar celui din toate statele UE, iar în Republica Moldova va deveni funcțional în anul 2026.

Ne-am propus să-l denumim „Mold-alert”. Mesajele care vor veni pe telefon nu vor utiliza tehnologie SMS, dar vor fi mesaje în același timp către toți utilizatorii. Estimările ne arată că în acoperirea 5G de pe teritoriul Republicii Moldova, toți abonații ar putea fi înștiințați de la 8 până la 10 secunde. Noi vorbim despre un sistem foarte performant și mesajele care vor veni vor conține diferite informații, inclusiv ne propunem să trimitem și recomandări pe care cetățenii urmează să le realizeze”, susține Alexandru Oprea.

Șeful IGSU a precizat că odată ce sistemul de alertă va fi funcțional, autoritățile vor lansa o campanie de informare pentru cetățeni, iar mesajele care vor fi expediate vor fi pregătite din timp.

În acest sistem vrem să conectăm mai multe instituții ca să devină cu adevărat universal. Deci, fenomenele meteorologice extreme vor putea fi înștiințate de către SHS, evenimentele legate de ordinea publică vor putea fi înștiințate de către colegii de la poliție, evenimentele periculoase legate de mediu de instituțiile specializare. Deci, în funcție de natura evenimentului să putem utiliza unu și același sistem pentru toate tipurile de risc”, a conchis Alexandru Oprea.

De menționat că valoarea totală a proiectului este estimată la peste 440 de mii de euro, iar 92 la sută din sumă va fi acordată de partenerii europeni.

Purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) al MAI, Liliana Pușcașu, a declarat pentru Radio Moldova că proiectul este la etapa studiului de fezabilitate.

La această etapă, potrivit reprezentantei IGSU, „se întreprind măsuri pentru contractarea companiilor, pentru a cunoaște care sunt cele mai performante tehnologii”.

Citește mai mult