Social

Traficul de ființe umane în Republica Moldova: Apelurile la Linia Fierbinte au crescut cu 10% în prima jumătate a anului

Astăzi în întreaga lume este marcată Ziua de Luptă Împotriva Traficului de Ființe Umane, desfășurându-se campanii de informare și sensibilizare a populației cu scopul de a mobiliza comunitățile pentru a se implica în eforturile de prevenire.

Potrivit datelor statistice, până la 70 de procente din victimele traficului de ființe umane sunt exploatate prin muncă. În prima jumătate a acestui an, numărul de apeluri efectuate la Linia fierbinte migrație sigură și antitrafic a crescut cu 10 la sută, a declarat reprezentanta Centrului Internațional „La Strada”, Silvia Morcan.

În primele șase luni ale acestui an, la nivel național au fost înregistrate 62 de victime adulte ale traficului de ființe umane și 15 de victime copii. Tot în aceeași perioadă, Linia Fierbinte pentru Migrație Sigură și Antitrafic, gestionată de organizația noastră a recepționat 33 de apeluri, referitoare la traficul de ființe umane, înregistrând la fel 22 de prezumate victime ale traficului, cei ce reprezentă o creștere de 10% față de aceeași perioade anului precedent”, a spus Silvia Morcan.

Acceptarea unor oferte dubioase de muncă, în special, în străinătate, și lipsa de informare sunt cele mai frecvente cauze care duc la faptul că o persoană poate deveni victimă a traficului de ființe prin muncă, susține Silvia Morcan.

Conform rapoartelor internaționale, deci aproximativ 50-70% din victimele traficului sunt exploatate prin muncă. Aici vreau să includ că cele mai frecvente de fapt forme sunt munca forțată în diverse sectoare, cum ar fi construcțiile, agricultura și industrie alimentară. Și dacă ne concentrăm asupra celor mai grave forme de trafic, și anume intern, am observat că cele mai severe cazuri sunt întâlnite în ferme sau stâne, unde persoanele sunt ținute în condiții inumane, supuse la munca asiduă și expuse la violența fizică”.

Silvia Morcan a mai spus că pentru combaterea acestui fenomen sunt necesare mai multe campanii de conștientizare și educare a publicului. De asemenea, este nevoie de instruirea specialiștilor cu privire la protejarea victimelor, dar și de îmbunătățirea cadrului legislativ. Nu în ultimul rând, trebuie să fie implementate mai multe programe accesibile de reintegrare socială de durată.

Din anul 2001, în Republica Moldova activează Linia fierbinte pentru migrație sigură și antitrafic, gestionată de Centrul Internațional „La Strada”, care poate fi apelată gratuit și confidențial, zilnic. Data de 18 octombrie a fost desemnată în anul 2007, de către Comisia Europeană, drept Ziua Europeană pentru combaterea traficului de ființe umane.

Prin aceasta s-a urmărit creșterea gradului de conștientizare a pericolului pe care îl prezintă traficul de ființe umane și încurajarea schimbului de informații, de cunoștințe și bune practici între diferiți actori care activează în domeniu.

Citește mai mult