Social

În sezonul rece pompierii vor informa oamenii care fac focul în sobe cum ar trebui să le exploateze

De la începutul anului 2024 până în prezent, au fost înregistrate 1242 de incendii cauzate de utilizarea sobelor defecte, iar 18 persoane au decedat. Pompierii le recomandă cetățenilor să își doteze locuințele cu detectoare de fum, să înlăture fisurile de pe sobă, să nu folosească benzină sau gaz lampant atunci când aprind focul.

În sezonul rece, salvatorii și pompierii vor informa oamenii care fac focul în sobe cum ar trebui să le exploateze, a precizat șeful Secției prevenție de la Detașamentul de Salvatori și Pompieri Centru din municipiul Chișinău, Vladislav Scutelnic. Potrivit acestuia, cetățenii care aprind focul în sobe cu ajutorul lichidelor ușor inflamabile riscă să producă incendii sau chiar explozii.

"Pentru prevenirea intoxicării cu monoxid de carbon este necesar ca dumneavoastră pe timpul nopții să nu faceți focul. Dacă lemnele nu o să ardă până la capăt există riscul ca acestea să emane monoxid de carbon. Dacă încăperea nu este aerisită, nu sunt deschise ferestrele, riscați să vă intoxicați", a spus Vladislav Scutelnic.

Pompierii au ajuns astăzi într-o gospodărie din orașul Codru din municipiul Chișinău. Aceștia au informat cetățenii despre măsurile esențiale de siguranță pe care trebuie să le respecte atunci când exploatează sobele din locuințe. Galina Vânagă, locuitoarea unei gospodării din orașul Codru, spune că își încălzește casa cu lemne pentru că este mai ieftin.

La noi soba încălzește patru camere, avem și gaz, dar el nu le încălzește atât de bine. Fiul este paralizat și el are nevoie de căldură, noi ne mișcăm, dar lui îi este frig. Pompierii mi-au recomandat să așez o placă metalică lângă sobă și să pun un detector de fum în casă", a subliniat Galina Vânagă.

Potrivit IGSU, în anul 2023 au fost raportate 1667 de incendii generate de exploatarea sobelor de încălzit, soldate cu 21 de decese. Precizăm că Inspectoratul General pentru Situații de Urgență continuă să desfășoare activități de prevenire a intoxicațiilor cu monoxid de carbon în toate raioanele țării.

Serafim Gangan

Serafim Gangan

Autor

Citește mai mult