Cozi la unele secții de votare din străinătate. Cum votează moldovenii din diasporă
În unele țări, diaspora a format cozi la secțiile de votare pentru a alege viitorul președinte al Republicii Moldova și pentru a participa la referendumul republican constituțional. Oriunde s-ar afla, moldovenii din întreaga lume spun că le pasă de țara natală și își doresc ca aceasta să prospere.
Cozi imense s-au format la o secție de votare din capitala Belgiei, Bruxelles, unde moldovenii, împreună cu copiii lor, au venit să voteze.
„Votăm pentru susținerea democrației”
„Lumea votează activ de la 07:00 dimineața. Timpul de așteptare e de aproximativ o oră. Dar toată lumea e destul de motivată ca să voteze.”
„Votăm pentru viitorul Moldovei, pentru feciori, nepoți și pentru copiii altor mame care au plecat. Eu am venit din Italia să votez aici”, spun alegătorii de la Bruxelles.
Și cetățenii moldoveni aflați la Munchen și Hanovra din Germania votează astăzi pentru o schimbare a Republicii Moldova:
„Am venit să facem o schimbare pentru țara noastră, să avem un viitor pentru copiii noștri, să fie o schimbare spre bine.”
„Nu suntem la vot pentru prima oară. Suntem cu familia plecați din țară de 11 ani. Mereu am fost prezenți la secțiile de votare. Am dorit întotdeauna o schimbare pentru republica noastră, o țară mică, dar frumoasă, cu oameni gospodari și deștepți. Așteptăm o schimbare spre bine și sperăm ca toată lumea din R. Moldova să facă o alegere bună.”
„Ne iubim țara și dorim un viitor prosper în Moldova. Avem încrederea că în țară chiar se poate de făcut o schimbare”. „Ne dorim să revenim acasă, să fim mândri de țara noastră și să ne bucurăm de succesele noastre nu doar aici, dar și în țara natală, de unde se trag toate rădăcinile noastre”, au spus Andrei Codreanu și Gabriela Stahi, care au votat la Dublin, Irlanda.
Cu toate că au avut opțiunea să voteze prin corespondență, unii moldoveni au ales să vină personal la secția de votare din Oslo, Norvegia. Un exemplu este grupul de moldoveni din Islanda, care a zburat pentru câteva ore la Oslo, parcurgând peste 2000 de kilometri pentru a-și exercita dreptul la vot:
„Din păcate, nu a fost o secție de votare în Islanda și noi ne-am hotărât să luam bilete de avion ca să putem vota oricum. Noi în UE nu am fost niciodată, putem vorbi despre multe ipoteze ce se poate întâmpla când vom fi în UE, dar cu siguranță nu putem nega că ceea ce am trăit în afara Uniunii nu a fost nimic bun pentru noi, și noi vrem o schimbare, vrem altceva.”
Nichita Jalbă și Dorina Midrigan sunt primii alegători de la secția de votare din orașul Washington. Tinerii au venit din Ocean City, pentru că, susțin ei, nu lasă pe alții să le decidă viitorul.
Valeria Mihalachi are 18 ani și a parcurs 2000 de kilometri pentru a vota prima dată, la Abu Dhabi, capitala Emiratelor Arabe Unite.
Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, 120 de mii de cetățeni din diasporă și-au exercitat deja dreptul la vot: „Ne bucură această mobilizare a cetățenilor, care necesită răbdare și un efort în plus, având în vedere că unii dintre conaționalii noștri au de călătorit la distanțe extrem de lungi pentru a-și exercita dreptul la vot”, menționează MAE.
În total, 231 de secții de votare sunt deschise în străinătate, conform deciziei Comisiei Electorale Centrale.
Citește și Cetățenii votează: „Alegem un viitor mai bun”
Prima moldoveancă a votat la Tokyo
Unde și cum votezi din diasporă la alegerile prezidențiale și referendum?