Electorala

Experți, despre participarea cetățenilor la alegerile prezidențiale și referendum

Prezența în număr mai mare a alegătorilor la secțiile de votare, în comparație cu scrutinul prezidențial din 2020, este un semnal îmbucurător, a precizat expertul Watchdog, Eugen Muravschi. Totuși, acesta a mai specificat că participarea la referendumul constituțional este mai redusă. Expertul a îndemnat cetățenii să își exprime opțiunea la acest plebiscit, subliniind că astăzi se decide viitorul țării.

Este o prezență destul de bună, mai bună decât în primul tur la parlamentare, la prezidențiale. Desigur că este mai mică decât la turul doi de la ultimele prezidențiale, ceea ce este oarecum de așteptat. Turul doi e mai competitiv și captivant pentru alegători, dar prezența în țară în special este încurajatoare. Trebuie să încurajăm toți cetățenii să își exprime opțiunea de vot. Am avut din păcate o campanie destul de agresivă de descurajare a votului la referendum, multe îndemnuri de la politicieni, inclusiv din partide scoase în afara legii, de la oligarhi din afara țării ca lumea să nu voteze. Sperăm că toți, indiferent că e DA sau NU, își vor spune cuvântul la acest referendum”, a spus Eugen Muravschi.

Fiecare vot la referendum contează, spune și fondatoarea Clubului Politic al Femeilor 50 la 50, Ecaterina Mardarovici. Potrivit ei, astăzi avem o ocazie specială când putem să ne hotărâm viitorul.

Este un exercițiu electoral în care fiecare cetățean al țării astăzi este politicianul numărul unu. Fiecare din noi decide azi viitorul nostru și al celor care ne urmează. De aceea, fiecare cetățean astăzi contează, votul fiecăruia. Eu sper că oamenii înțeleg că dreptul la vot este un drept de care ar trebui să ne folosim. Patru ani să avem dreptul să cerem de la cei pe care-i vom alege atunci când ceva nu va fi așa cum ne-am dori noi”, a menționat Ecaterina Mardarovici.

Pentru ca referendumul să fie validat, este nevoie ca cel puțin o treime dintre alegători să participe la plebiscit. Iar pentru modificarea Constituției, cel puțin jumătate din cei prezenți la urne trebuie să voteze opțiunea DA.

Cetățenii cu drept de vot sunt așteptați la urne pentru a-și alege viitorul președinte și pentru a participa la referendumul republican constituțional privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. În cursa pentru funcția de președinte sunt înscriși 11 candidați

Citește și LIVE VIDEO // Prezența la urne

Alegeri prezidențiale și referendum constituțional: pentru ce au votat cetățenii

Republica Moldova alege: scrutinul prezidențial poate fi declarat valabil; peste 900 de mii de voturi la referendum

Cozi la unele secții de votare din străinătate. Cum votează moldovenii din diasporă

Citește mai mult