Regional

Producătorii agricoli din Cimișlia vor avea acces la o nouă secție de procesare a fructelor și legumelor

Producătorii mici agricoli din Cimișlia și localitățile adiacente se vor putea folosi, începând de anul viitor, de serviciile unei secții de procesare a fructelor și legumelor. Aceasta a fost inaugurată recent în colaborare cu primăria orașului Rynsk din Polonia.

O secție de procesare a legumelor și fructelor în Cimișlia va deschide noi oportunități de valorificare și promovare a produselor locale. Sediul a fost dotat cu diverse echipamente de spălare a fructelor și legumelor, porționare, deshidratare și ambalare. Deocamdată acestea au fost testate, dar vor deveni funcționale începând de anul viitor, a specificat viceprimarul orașului Cimișlia, Sergiu Suhan.

Cutia de procesare are o capacitate tehnică de 4000 de tone pe zi. Aparatul de ambalat permite să ambaleze și să se păstreze producțiile la trei la șase luni. Dacă producătorul ar veni cu ale cinci sau zece tone de mere, și nu le poate comercializa și să nu le de-a la suc cu 70 de bani cum se întâmplă de obicei, acesta ar putea veni să-și spele merele, taie, deshidrateze și să le ia acasă”, a spus viceprimarul.

Serviciile vor putea fi utilizate în baza unei taxe care urmează să fie stabilită în curând, spun autoritățile locale. Rezultatul scandat este ca mici producători să-și valorifice mai bine produsele și să le păstreze pentru o perioadă mai lungă de timp, explică primarul orașului Cimișlia, Sergiu Andronache.

Ca antreprenorul sau micul producător să nu aibă pierdere, să arunce fructele și legumele, vine la noi și ia produs final până la împachetare. Acesta poate negocia cu supermarketuri sau HoReCa ca să le dea la vânzare. Vrem să lucrăm asupra și a exportul peste hotare”, a menționat primarul orașului Cimișlia.

Secția de procesarea fructelor și legumelor a fost deschisă printr-un proiect comun al primăriilor din Rynsk și Cimișlia, în valoare de 100 000 de euro. La inaugurare a fost prezent și primarul urbei poloneze, Vladislaw Lukasic, care s-a referit la rolul tehnologiilor moderne în agricultură.

Cel mai important lucru este tehnologia, care poate fi implementată în agricultură și pe care suntem bucuroși să o împărtășim, dar și alte lucruri. Reprezentăm municipalitatea din Rynsk, prin faptul că avem posibilitatea prin epode europene să implementăm noi proiecte, proiecte care să sprijini agriculturii și fermierii. De asemenea, să influențeze dezvoltarea locală prin sprijinirea reală a procesării alimentelor”, a relatat Vladislaw Lukasic.

Proiectul „Fructe din Bugeac” de la agricultor pe masa consumatorilor este realizat împreună cu primăria orașului Rynsk, are o valoare de 100 000 de euro și a fost cofinanțat și de Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Polonei.

Autor: Svetlana Bogatu

Citește mai mult