Internațional

Corespondență // Scorul mic la referendum nu va sta în calea aderării Moldovei la UE

Scorul mic la referendum nu va sta în calea aderării Moldovei la UE, chiar dacă a fost de doar 50,39 la sută. Este ceea ce a promis conducerea de la Bruxelles, într-o declarație în care înaltul diplomat responsabil cu politica externă a UE Josep Borrell a acuzat Rusia că a încercat să submineze procesul de vot și a promis că „UE și Moldova au un viitor comun.”

Maia Sandu, care a acuzat Moscova că a cheltuit peste 100 de milioane de euro pentru a mitui alegătorii din țară, va trebui acum să supraviețuiască votului prezidențial din turul doi împotriva unui candidat pro-Kremlin, iar partidul ei trebuie să câștige și alegerile parlamentare de anul viitor pentru a-și menține cursul.

Moldova a fost supusă unor eforturi de „interferență masivă malignă”, așa cum a spus Rețeaua Europeană a Organizațiilor de Monitorizare a Alegerilor, inclusiv dezinformare și cumpărare de voturi, cu totul circa 20% din voturi fiind corupte. Cu toate acestea, o majoritate extrem de fină a votat pentru UE. Eforturile lui Putin au funcționat în parte, dar o majoritate rămâne o majoritate. Asta este în democrație.

Nici nu este nevoie de o aprobare uriașă pentru a intra – sau a părăsi – uniunea. Suedia a aderat la UE pe baza unui vot de 52,48 la sută, iar partizanii Brexitului au câștigat cu aceeași majoritate în Marea Britanie. După cum a remarcat fostul ministru de externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu: „Chiar și o victorie îngustă este totuși o victorie.”

Influența expatriaților

Acea majoritate restrânsă a fost alimentată de o diaspora moldovenească care a îmbrățișat deja Occidentul, mai degrabă decât de oamenii care locuiesc încă în țară: 77% dintre cei care trăiesc în străinătate au susținut aderarea la UE.

Totul vine însă cu doar câteva zile înainte ca alegătorii să se îndrepte spre urne în Georgia, unde partidul de guvernământ a dus până acum o represiune în stil rusesc împotriva democrației și a promis că va interzice întreaga opoziție dacă va fi reales cu o largă majoritate.

Cu candidatura Georgiei la UE înghețată din cauza regreselor, Bruxelles-ul se confruntă cu o săptămână plină de surprize neplăcute dacă o a doua fostă republică sovietică pare să alunece din nou în strânsoarea Kremlinului.

Rămâne însă acest fapt incontestabil în cazul Republicii Moldova: că o majoritate este o majoritate și că asta va rămâne incontestabil, indiferent cine câștigă în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, pe 3 noiembrie.

Autor: Dan Alexe

Citește mai mult