Electorala

SUA avertizează: Rusia ar putea încerca să influențeze turul doi al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova

Statele Unite sunt preocupate de faptul că Rusia va încerca din nou să împiedice cetățenii Republicii Moldova să își exercite dreptul suveran de a-și alege președintele în al doilea tur al alegerilor prezidențiale. Declarația a fost făcută de secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, cu câteva zile înainte de turul doi, programat pentru 3 noiembrie.

Europa Liberă
Sursa: Europa Liberă

Potrivit unui comunicat al Departamentului american de Stat, Rusia a depus toate eforturile pentru a submina procesul electoral din Republica Moldova, inclusiv prin finanțare ilicită, cumpărare de voturi, dezinformare și atacuri cibernetice. Referința vizează atât alegerile prezidențiale din 20 octombrie, cât și referendumul privind integrarea europeană, unde cetățenii au votat pentru modificarea Constituției în favoarea aderării la Uniunea Europeană.

Statele Unite și-au reafirmat sprijinul pentru un proces electoral liber și democratic în Republica Moldova și au condamnat ferm orice încercare de destabilizare a democrației.

De asemenea, Statele Unite felicită moldovenii pentru participarea masivă la alegerile prezidențiale și referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană, care au avut loc duminică, 20 octombrie. Potrivit unui comunicatului, Guvernul și Comisia Electorală Centrală din Moldova au gestionat procesul electoral cu succes, în ciuda încercărilor serioase ale Rusiei de a submina integritatea acestuia, așa cum a remarcat Misiunea de Observare OSCE/ODIHR.

Rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale și referendumul privind aderarea la UE

Potrivit Comisiei Electorale Centrale de la Chișinău, în primul tur al alegerilor prezidențiale, actuala președintă Maia Sandu a obținut 42,45% din voturi, devansându-l pe principalul său contracandidat, fostul procuror general Alexandr Stoianoglo, care a înregistrat 25,98%. Deși Sandu conduce în preferințele electoratului, acest rezultat nu a fost suficient pentru a câștiga din primul tur, astfel încât se va organiza un al doilea tur de scrutin.

În paralel, referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană s-a încheiat cu un rezultat la limită. Conform datelor finale, 50,38% dintre alegători au votat în favoarea parcursului european al țării, reflectând o marjă minimă de susținere pentru această direcție politică.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult