Social

Revista presei // Soarta voturilor candidaților cu rezultate modeste în primul tur al alegerilor prezidențiale

Soarta voturilor candidaților cu rezultate modeste în primul tur al alegerilor prezidențiale; Detalii noi privind coruperea electoratului prin sistemul bancar, precum și reacția la acuzațiile Moscovei despre fraudarea referendumului pentru aderarea la Uniunea Europeană. Acestea sunt principalele titluri ale presei, trecute în revistă.

În cadrul unei emisiuni de la TV8, fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, a subliniat că niciun candidat la Președinție care a obținut un număr mai mic de voturi în primul tur și a ieșit din competiție nu are autoritatea de a decide soarta voturilor acumulate. El a explicat că acești candidați nu pot „dona” voturile lor altui concurent care continuă cursa. Tănase a adăugat că discuțiile între liderii politici pentru a sprijini un anumit candidat în turul al doilea nu au un impact practic. De asemenea, el a remarcat că pe partea dreaptă nu mai există voturi care să influențeze rezultatele alegerilor.

Peste 138.000 de persoane din Republica Moldova au avut contact direct cu „Promsvyazbank”, un sistem bancar din Federația Rusă, care este sub interdicție națională, scrie newsmaker.md. Șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, a declarat că numărul celor care au beneficiat de transferuri bănești este considerabil mai mare, incluzând și membrii familiilor acestor persoane. Dacă în luna septembrie s-au documentat transferuri de aproximativ 15 milioane de dolari, cifra a crescut acum la 39 milioane de dolari. În plus, în luna octombrie, poliția a reușit să identifice și să oprească activitatea a 97 de grupuri pe Telegram, unde utilizatorii erau instruiți cum să acceseze platforma PSB pentru a efectua transferuri.

Jurnal TV informează că Inspectoratul General de Poliție aduce noi clarificări despre procesul de corupere a alegătorilor, coordonat de gruparea criminală condusă de fugarul Ilan Șor, aflat pe teritoriul Rusiei. Într-o singură zi, au fost întocmite 295 de procese-verbale pentru contravenții legate de coruperea electorală pasivă, conform articolului 47 prim din Codul Contravențional al Republicii Moldova. Dintre acestea, 163 au fost trimise Centrului Național Anticorupție pentru examinare și luarea deciziilor legale. De asemenea, persoanele care colaborează cu ancheta și oferă informații vor beneficia de scutiri de la plata amenzilor, conform legislației. Poliția continuă să desfășoare acțiuni pentru documentarea persoanelor care au acceptat bani în schimbul voturilor, precum și a celor care au influențat coruperea alegătorilor.

Acuzațiile Moscovei că referendumul de aderare la Uniunea Europeană ar fi fost fraudat sunt parte din scenariul Rusiei în războiul hibrid împotriva Republicii Moldova, având scopul de a compromite parcursul european al țării, afirmă analistul Ion Tăbârță pentru Radio Chișinău. El susține că, în lipsa imixtiunii Federației Ruse în procesele electorale din Republica Moldova, situația ar fi fost diferită. Tăbârță subliniază că propaganda care susține falsificarea referendumului de către guvernarea pro-europeană de la Chișinău reprezintă o metodă clasică de manipulare a Federației Ruse, care s-a implicat în procesul electoral din țară.

Cetățenii Republicii Moldova vor putea beneficia și în acest an de compensații pentru perioada rece a anului, conform unui comunicat al Moldpres. Autoritățile sunt în prezent în proces de finalizare a detaliilor tehnice legate de acordarea acestor compensații, care vor fi comunicate în curând. Înregistrarea în sistemul de compensații va începe la începutul lunii noiembrie, a anunțat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu. Pentru a primi ajutoare, cetățenii trebuie să se înregistreze în sistem, iar lucrătorii sociali vor oferi asistență persoanelor fără acces la internet pentru completarea cererilor. Buzu a menționat că numărul beneficiarilor programului va fi anunțat la începutul lunii decembrie, în funcție de persoanele înscrise. Detaliile privind forma ajutoarelor, fie sub formă de compensații în factură, fie de plată monetară, nu au fost încă precizate

Daniela Cuțu

Daniela Cuțu

Autor

Citește mai mult